вівторок, 12 лютого 2013 06:30

"Ми готові до дострокових парламентських виборів"

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Народний депутат від УДАРу Марія Матіос у сесійній залі годує своїми варениками колегу по фракції Артура Палатного. 9 лютого
Народний депутат від УДАРу Марія Матіос у сесійній залі годує своїми варениками колегу по фракції Артура Палатного. 9 лютого

У понеділок уранці зала Верховної Ради зачинена. Немає вартових, які зазвичай стоять на вході. До журналістів у кулуари через бокові двері виходить депутат від УДАРу 38-річна Оксана Продан. Вона з колегами другий тиждень блокує трибуну та президію парламенту, щоб добитися персонального голосування. Кажуть, пишуть і вивчають законопроекти.

— Нас зараз десь 15 чоловік, — розказує Оксана Петрівна. Вона у червоному светрі з написом "Голосуємо особисто!". Волосся закручене ззаду. — На вихідних стояв тільки УДАР. Графік чергування у нас готовий до 19 лютого. Далі, можливо, поновлюватимемо, бо то вже буде пленарний тиждень.

— У суботу Марія Матіос приносила вам вареники і пиріжки, — цікавляться подробицями журналісти.

— То не моя зміна була, — відмахується депутатка. — Я можу розказати про пиріг Матіос, який вона приносила у неділю, — з цибулею, яйцями та сиром. Дуже смачний. У пані Матіос чергування з вівторка, тому до того часу вона нас годує.

Поряд із Продан стає 34-річний Валерій Карпунцов. Він теж у червоному светрі.

— Чи президент розпустить парламент, якщо той не працюватиме 30 днів? — запитують.

— Це право президента. Але Партія регіонів не хоче повторних виборів, бо вона стільки ж, як цього разу, не набере. А ми до них готові.

До преси виходять віце-спікер "свободівець" Руслан Кошулинський, керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк та лідер УДАРу Віталій Кличко. Вони 2 год. були на нараді у голови парламенту Володимира Рибака. Трійця стає перед камерами від найвищого до найнижчого.

— Більшість не хоче бачити розв'язання політичної кризи, — бере слово Віталій Кличко, 41 рік. — Нам подали меморандум, у якому йдеться про все і про ніщо. Його мета — кожен член парламенту підписує письмове зобов'язання щодо обов'язкової участі у всіх пленарних засіданнях Верховної Ради. Але це все вже прописане в Конституції.

Неподалік стають восьмеро "ударівців". Мовчки слухають тих, хто виступає.

— М'яч на полі Партії регіонів. Якщо виконують Конституцію, голосують особисто, тоді парламент може почати працювати навіть завтра, — говорить 38-річний Арсеній Яценюк. — У нас історія стосунків із Партією регіонів як із політичними опонентами  доволі тривала. Є два варіанти розвитку подій. Перший — це людський, тобто виконання Конституції. Але ж це не про них. Тиждень нас не чіпатимуть, бо перед самітом Україна — ЄС не хочуть псувати репутацію. Я хочу їх заспокоїти: ту репутацію, яку вони мають, неможливо зіпсувати. А другий варіант — це коли президент Янукович дасть вказівку: "Вы ж покажите, кто в доме хозяин". Тому буде бійка. Ми до неї готові.

"Ударівці" повертаються до зали. Лідери йдуть із парламенту. О 13.00 кулуари порожні.

Зараз ви читаєте новину «"Ми готові до дострокових парламентських виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути