Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 06:25

Москва не відпустила полонених моряків

  Українські військові катери ”Нікополь” і ”Бердянськ”, буксир ”Яни Капу”, захоплені ФСБ Росії в листопаді торік, 24–25 червня зникли зі стоянки суден ”Генмол” у Керчі. Тут перебували останні місяці. Їх РФ мусить повернути Україні, згідно з постановою Міжнародного трибуналу з морського права
Українські військові катери ”Нікополь” і ”Бердянськ”, буксир ”Яни Капу”, захоплені ФСБ Росії в листопаді торік, 24–25 червня зникли зі стоянки суден ”Генмол” у Керчі. Тут перебували останні місяці. Їх РФ мусить повернути Україні, згідно з постановою Міжнародного трибуналу з морського права

25 червня сплив термін Міжнародного трибуналу з морського права, що зобов'язав Російську Федерацію звільнити полонених українських моряків. Москва не збирається цього робити. Кажуть, у них немає війни з Україною.

— Повноваження трибуналу не поширюються на цю ситуацію, — говорить 51-річний Дмитро Пєсков, прес-секретар російського президента Володимира Путіна. — Позиція Росії була викладена в суді нашими представниками.

Міжнародний трибунал ООН із морського права 25 травня зобов'язав Росію відпустити моряків і повернути захоплені судна. На виконання рішення дали місяць. За цей час мали закрити кримінальні провадження проти бранців і забезпечити умови для повернення додому.

Торік 25 листопада прикордонні кораблі Росії в ­районі Керченської протоки обстріляли й захопили три українські військові кораблі, що переходили з порту в Одесі до Маріуполя. Захопили 24 моряків. Звинуватили їх у незаконному перетині кордону. Українці вимагають ставитися до них як до військовополонених.

25 червня слідчі Федеральної служби безпеки РФ пред'явили звинувачення трьом морякам. За незаконний перетин кордону їх за російським законодавством можуть ув'язнити на шість років.

— Слідчі дії розписані до 9 липня. Пред'явили звинувачення Євгенові Семидоцькому, Богдану Небилиці та Юрію Будзилі, — розповідає адвокат Микола Полозов, 39 років. — Після цього захист і моряки ознайомлюватимуться з матеріалами справи.

Того ж дня з порту в окупованій Керчі зникли захоплені малі броньовані катери "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу". Куди ділися судна — окупанти не розголошують.

— Україна перебуває у подвійному правовому полі — фактично воює з ­Росією, а юридично діє у стані миру, — каже 60-річний Олексій Куроп'ятник з громадської організації "Майдан закордонних справ". — Цим росіяни і маніпулюють у судах і міжнародних організаціях.

Якщо Москва не виконає рішення трибуналу, морське право дозволяє затримувати та перевіряти всі російські кораблі в усіх портах світу.

— Росія поставила під загрозу існування всього міжнародного порядку в морській площині, — говорить заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, 46 років. — Тому всі можуть застосовувати проти неї заходи — обмежувати кількість кораблів, не надавати дозволів на стоянку суден.

Одружився у російській тюрмі

26 червня в тюрмі "Лефортово" у Москві матрос 31-річний Віктор Безпальченко одружився з Тетяною Шевченко, 30 років. Вона в ізолятор привезла весільне вбрання собі й нареченому.

— Ми планували весілля у квітні 2019 року, — каже Тетяна Шевченко. — У сізо нам виділили приміщення для розпису.

Зараз ви читаєте новину «Москва не відпустила полонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути