вівторок, 19 вересня 2017 07:05

Миротворці можуть з'явитися на Донбасі наступного року

Автор: www.pbs.twimg.com
  Президент України Петро Порошенко та мер Львова Андрій Садовий говорять на форумі Ялтинська європейська стратегія у ”Мистецькому Арсеналі” в Києві 15 вересня. Йдуть у супроводі охоронців. Поруч із ними — організатор форуму мільярдер Віктор Пінчук – зять екс-президента Леоніда Кучми (зліва від Порошенка)
Президент України Петро Порошенко та мер Львова Андрій Садовий говорять на форумі Ялтинська європейська стратегія у ”Мистецькому Арсеналі” в Києві 15 вересня. Йдуть у супроводі охоронців. Поруч із ними — організатор форуму мільярдер Віктор Пінчук – зять екс-президента Леоніда Кучми (зліва від Порошенка)

— Безвізовий режим і Угода про асоціацію з Євросоюзом висіли на волосині. Цілими днями бойовики обстрілювали Донбас. Ми балансували над прірвою між хаосом і непевністю. І хтось уже відкорковував пляшки кримського вина й розставляв стільці в Ялті, щоб знову розділити світ, — каже 51-річний президент України Петро Порошенко під час відкриття форуму "Ялтинської європейської стратегії".

Захід проходив у готелі "Інтерконтиненталь" у Києві 14–16 вересня. Тема: "Чи став світ новим? І що це означає для України?". У форумі взяли участь європейські й американські дипломати, політики, економісти. До окупації Криму зустріч щороку проводили в Ялті.

— Із Москвою завжди треба бути готовими до найгіршого. Кремль намагається цілеспрямовано обманути західні демократії, — продовжує Петро Порошенко. — Гібридна війна проти Заходу вже тривала, коли Путіна приймали на зустрічах "Великої вісімки", у світових столицях підписували з ним контракти на мільярди. Але майте на увазі, ці гроші не використали на благо росіян. Їх використали для розбудови армії, для забезпечення цілей Кремля.

— Радянський Союз витримав 50 років "холодної війни". Тому Росія зможе витримати торговельні санкції. Їх треба посилювати, — каже другий президент України 79-річний Леонід Кучма.

— Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має бути присутня і в анексованому Криму, проте Росія перешкоджає доступу спостерігачів на півострів. Ми ж вважаємо, що Крим — це наша територія, і завжди ставимо питання: пустіть місію Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Однак Росія не пускає. Вона хоче показати свою силу. Кажуть, що військові навчання у Білорусі "Захід-2017" — у напрямку оборони. Але хто на Росію нападатиме? Це гра мускулами перед європейцями.

— Я за миротворчу силу в Україні. Але пропозиції Путіна (щоб розміщення миротворців на Донбасі погоджували з ДНР і ЛНР. — ГПУ) — неприйнятні. Це не приведе до миру, а лише погіршить ситуацію, — говорить колишній генсек НАТО 64-річний Андерс Фог Расмуссен.

— Треба стежити за кордоном між Україною та Росією й зупинити наплив збройних сил РФ. Проблема в тому, що більша частина кордону з Донбасом — неконтрольована. Україна має великий шанс отримати миротворчі війська. Це станеться після президентських виборів у Росії (відбудуться у березні 2018 року. — ГПУ).

— Раніше на форумі говорили про європейську інтеграцію. А зараз більший акцент на слові "ялтинська" — повернення Криму й Донбасу, — каже політолог 58-річний Володимир Фесенко.

— На захід приїжджають друзі України. Дискутували більше про зовнішні проблеми, ніж внутрішні — боротьбу з корупцією і реформи. Увагу прикуто до глобальних змін, нового світу, до якого всі ми рухаємося.

Порошенко традиційно був емоційний і наступальний у нових ініціативах — наприклад, у питанні миротворців. Натомість отримав критику щодо антикорупційних судів. Заява про Крим своєчасна. Головне — не можна розривати теми Донбасу й Криму, вони мають бути пов'язані. На Заході до цього ставляться по-різному. Мовляв, давайте спочатку вирішимо першу проблему — якщо вдасться, а тоді візьмемося за Крим.

— Нічого нового та якісного на форумі не запропонували, — каже політолог 33-річний Петро Олещук.

— Порошенко дуже залежний від оплесків. Полюбляє давати гучні обіцянки, які б викликали позитивні емоції. Тому натякнув на де­окупацію Криму за рік. Намагався своїм напором компенсувати наявність внутрішніх проблем, зокрема, у боротьбі з корупцією. Бо похвалитися тут нічим.

Зараз ви читаєте новину «Миротворці можуть з'явитися на Донбасі наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути