пʼятниця, 05 жовтня 2018 07:40

Кучма вийшов із мінських переговорів

Автор: REUTERS
  Другий президент України Леонід Кучма (праворуч) виходить із Націо­нального аеропорту ”Мінськ” у супроводі охоронця, 31 січня 2015 року
Другий президент України Леонід Кучма (праворуч) виходить із Націо­нального аеропорту ”Мінськ” у супроводі охоронця, 31 січня 2015 року

Другий президент України 80-річний Леонід Кучма 2 жовтня залишив Мінську тристоронню контактну групу з врегулювання конфлікту на Донбасі. Представляв Київ чотири роки з моменту її створення. Підписував Мінські домовленості.

— Для себе я вже давно вирішив: коли досягну критичного віку, маю піти. Дати можливість попрацювати іншим. Удома дві доби відходжу від цих зустрічей. А там перед кожною обов'язково пігулку заспокійливу під язик. Занадто важкі розмови, — каже Леонід Данилович.

Своїм наступником Кучма називає радника президента Петра Порошенка, дипломата 53-річного Руслана Демченка.

— Мінськ як не працював, так і не буде. Вихід Кучми з переговорів нічого не змінить. Байдуже, хто буде замість нього, — говорить політолог Віктор Андрусів, 35 років.

— Жоден пункт угод не виконаний. Єдине — відбувся обмін полоненими. Але не до кінця. Треба переводити перемовини на ширший рівень. Залучати Сполучені Штати Америки. Якщо стара домовленість не працює — створити нову. Однак Захід не любить згортати майданчики для переговорів і визнавати, що організований ним формат неефективний.

"Як би ми не ставилися до Кучми, його участь у переговорах була в інтересах України. Йому вдавалося згладити багато гострих кутів, — пише політолог 43-річний Тарас Березовець у "Фейсбуку". — Леонід Данилович завжди мав політичне чуття. І якщо такий старий лис вирішив порвати з Мінськом, значить, все зайшло в остаточний глухий кут.

Правда в тому, що і президент Росії Володимир Путін втратив керування над Мінським процесом. Не знає, як вийти із ситуації. Точкою неповернення стало призначення "виборів" у так званих ЛНР і ДНР на 11 листопада. Кремль пішов на цей крок не від хорошого життя. Не має ні часу, ні ресурсів. Тиск на нього посилився як ззовні, так і всередині Росії.

Псевдовибори на окупованому Донбасі — відчайдушна спроба домогтися загострення в Україні. Водночас, це шантаж Заходу офіційним визнанням республік та їх приєднанням до складу РФ. Поки Москва до цього кроку не готова. Він можливий тільки в разі провалу прокремлівського кандидата на виборах президента України".

Зараз ви читаєте новину «Кучма вийшов із мінських переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути