Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2012 00:30

"Кличко — це є велика проблема для об'єднаної опозиції"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Тарас Стецьків: ”Януковича винесуть уперед ногами із ”Межигір’я”, яке буде націоналізоване і перетвориться на дитячий садок”
Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Тарас Стецьків: ”Януковича винесуть уперед ногами із ”Межигір’я”, яке буде націоналізоване і перетвориться на дитячий садок”

— У Януковича та його виконавців помутнів розум. Люди впевнені, що їх не покарають і вони надовго залишаться при владі, — каже народний депутат із блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 47-річний Тарас Стецьків.

Тарас Степанович піднімається на третій поверх Верховної Ради. На його піджаку краплини дощу. Щойно стало відомо, що екс-прем'єра Юлію Тимошенко побили під час перевезення до лікарні й вона оголосила голодування.

— Не інакше як дикістю є поводження з Тимошенко, якій завдали ударів. Дії Януковича підсилюються млявою реакцією Євросоюзу. Поки що Захід, як і минулого року, обмежується гнівними заявами і констатацією факту, що це все є наруга над демократією. Для Януковича це як комариний укус.

Які це мають бути кроки?

— Санкції, арешти рахунків, заборона в'їзду.

Яку межу має перейти президент, щоб Захід зреагував так жорстко?

— Можливо, останньою краплею стане фальсифікація парламентських виборів. Та й люди вийдуть захищати свої права. Це може вилитися у серйозний масовий спротив. Революцію чи ні — невідомо. Якщо "Фронт змін", "Батьківщина" і ще чотири партії, які об'єдналися в один список, виставлять одного кандидата на округ і виграють вибори, а влада їх сфальсифікує. Люди захищатимуть цей вибір. Найімовірніше, не мирно, якщо Янукович виводитиме внутрішні війська. Якби ж уся опозиція об'єдналася, а то "Удар" Кличка окремо, "Свобода" — теж. Усе через амбіції.

Віталій Кличко стверджує: якщо він піде окремо, то сумарно опозиція отримає більше, ніж коли будете в одному списку.

— Це неправда. Якщо до об'єднаної опозиції долучається Кличко, то це — гарантія перемоги. Отримаємо понад 226 депутатів. Якщо не долучається, є небезпека взаємного поборювання. Завдання для влади полегшується. Вона зможе "розводити", стравлювати нас між собою, пускаючи різні чутки, даючи одним більше ефіру, а іншим — менше. Якби, крім Кличка, приєдналися ще ряд дрібних партій — Катеринчук, Гриценко, тоді б ситуація була полярною й опозиція виграла б і мажоритарку, і за списком.

Кличко — велика проблема для об'єднаної опозиції. Він має певний рівень довіри, новий у політиці, перший раз стартує у вищій лізі. Тому наявність Віталія із його окремим походом заплутує виборця.

Гриценко стверджує, що в команді Кличка є і "тушки", і кримінальні авторитети. Ви готові взяти їх у список?

— Пропонував би Гриценкові оприлюднити свій список. "Фронт змін" і "Батьківщина" задовго до виборів теж мають оголосити свій. Кажуть, він уже готовий і всі добро дали, включно з Тимошенко. Щоб громадськість подивилася — це "чисті" чи "нечисті".

Ви ітимете в депутати за списком чи по округу?

— Я із самого початку сказав, що можу піти по Франківському округу Львова, де виріс і живу.

Вашу кандидатуру узгодили серед опозиціонерів?

— Не знаю. Я обіцяв виборцям не ховатися у список і дотримую слова.

Ви спроможні взяти більшість у парламенті без Кличка, Гриценка, Катеринчука?

— Це вкрай складно. Більшості не матиме ні опозиція, ні влада, а між ними і нами буде ситуативне мажоритарне болото в 40-60 людей. Вони голосуватимуть залежно від кон'юнктури.

Ще є псевдопроект Наталії Королевської, цілком фінансований владою і спеціально придуманий для обману виборців. Вона позиціонує себе як захисник малого й середнього бізнесу, чорнобильців та афганців і показує себе головним рятівником Тимошенко. Такий український піп Гапон. Королевська кусатиме голоси тих, хто міг би голосувати за опозицію. Хоче за рахунок тотальної й дуже дорогої реклами зібрати "противсіхів" — розчарованих.

Два останні роки рейтинги влади падають, але й опозиції не ростуть. За рахунок чого нарощуватимете силу?

— Рейтинг не ріс, бо опозиція була роз'єднана. Зараз об'єднується — це перший пункт перемоги на виборах. Другий — треба запропонувати суспільству ідейно-політичну програму змін у країні — європейського цивілізаційного вибору. Я був керівником робочої групи, яка її розробила. Її мають оприлюднити.

Третій пункт — у списках мають бути достойні люди. Якщо туди попаде колишній "директор парламенту" Олександр Волков, то про що говорити? Тоді люди не підуть голосувати ні за владу, ні за опозицію.

Четвертий — наявність власного складу уряду. Суспільство під час виборчої кампанії повинно дізнатися, кого опозиція запропонує прем'єром у разі її виграшу, кого — міністрами. Потім понесе Януковичу цей список і скаже: "Винось на призначення". Якщо не зробить, почнеться "бійка". Ми відправляємо Азарова у відставку і не голосуємо ні за якого іншого прем'єра, крім нашого. Тоді або Янукович нас, або ми — його.

П'ятий пункт — повинна бути глибока віра в перемогу, правоту своєї справи, впевненість, що ми справді хочемо це зробити. Коли Саакашвілі формував свою команду, вони публічно поклялися і розказали, що робитимуть зі своєю країною. Тому до них є довіра.

Що підготувала у відповідь влада?

— "Соціальні ініціативи". 2004-го Янукович підняв пенсії за два місяці до виборів — програв. Зараз сів і подумав: пізно зробив, треба раніше — за півроку. Але 25 мільярдів без друкарського станка не дістати. Буде інфляція.

Для фінансування цих ініціатив потрібно вивести гроші з тіні. Припинити красти на митниці. Янукович міг дати команду: 2012 року не крадемо, а потім після перемоги будемо далі красти. Тоді теоретично вони ті кошти можуть назбирати. Питання в тому, чи купиться суспільство на добавку до пенсії й виплату знецінених заощаджень. Таке може статися. Через те опозиція має бути переконливою, мати чисті списки й хорошу програму, показати, що готова йти до кінця.

Я б найменше хотів, аби після перемоги опозицію накрила хвиля помсти. Треба просто дати по заслугах таким, як Саламатін, Шенцев, які в парламенті ламали носи та щелепи. Януковичу — за те, що за його прямою вказівкою посадили Тимошенко й Луценка. Якщо опозиція прийде тільки із бажанням помсти, це її всередині виїсть.

Як їх покарати?

— За законом. Треба зробити те, що не зміг Ющенко 2005 року. Його ніхто не зобов'язував тотально нищити попередників. Але над Ківаловим, Медведчуком, Клюєвим — людьми, щодо яких було достатньо доказів по фальсифікаціях, — мав пройти відкритий процес, суд повинен був ухвалити рішення. Тоді б ми не мали того, що зараз є.

По Януковичу є "Межигір'я", Харківські угоди, багато чого. Слід провести незалежне розслідування, зокрема з боку міжнародних інстанцій. Усе закінчиться тим, що Януковича винесуть уперед ногами із "Межигір'я", яке буде націоналізоване і перетвориться на дитячий садок.

Чому президент так чинить?

— Бо примітивна людина. Я бачив, у який умовах жив Аденауер. У скромненькому особняку. Але він думав про майбутнє та велич своєї країни й після війни поставив на ноги Німеччину. Із "Межигір'я" Аденауер утік би на третій день.

Зараз Україна має найгіршого президента з усіх чотирьох. Кожен наступний гірший за попереднього. Треба зробити так, аби п'ятий був кращий.

Був радником Леоніда Кучми

Тарас Стецьків народився у Львові. Його батько був ювеліром, мати — модельєром. За фахом Тарас Степанович історик, закінчив Львівський університет ім. Франка. Працював учителем у школі-інтернаті, науковим співробітником Музею українського мистецтва. Брав участь у створенні Народного руху. 1993-го — радник прем'єра Леоніда Кучми.

Після помаранчевої революції сім місяців очолював Національну телерадіокомпанію. П'ять разів був обраний до Верховної Ради. Не потрапив до парламенту тільки 2006 року, бо блок "Пора-ПРП" не подолав прохідного бар'єра.

Одружений, має сина Арсена та доньку Наталію.

 

Зараз ви читаєте новину «"Кличко — це є велика проблема для об'єднаної опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути