середа, 31 серпня 2011 09:27

Киянку посадили на 10 діб за пошкоджений вінок Януковича

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Шматок стрічки з вінка президента Віктора Януковича, який киянка Галина Швидка відрізала 24 серпня. Стрічка лежить у багажнику машини її сина Володимира
Шматок стрічки з вінка президента Віктора Януковича, який киянка Галина Швидка відрізала 24 серпня. Стрічка лежить у багажнику машини її сина Володимира

Шевченківський райсуд Києва ухвалив затримати на 10 діб киянку 65-річну Галину Швидку. Вона відрізала шматок стрічки від вінка, якого президент Віктор Янукович поклав на День Незалежності до пам'ятника Тарасові Шевченку.

З одного кінця стрічки був напис "Духовному світилу українського народу". З другого — "Президент України В.Ф. Янукович". Галина Миколаївна відрізала другу частину, де зазначене ім'я глави держави.

— Це вінок від народу України, і президент не має права ставити тут своє прізвище, бо не виконав свої передвиборні обіцянки, — сказала тоді Галина Швидка.

Цей момент правоохоронці зняли на відео. А вінок згодом забрали як речовий доказ.

— Затримали її, коли йшла з роботи 25 серпня. Спочатку об 11.00 вони приїжджали додому. Шукали ніби мене, а так потім косвено питали, де мати, — розповідає 34-річний Володимир Швидкий, син затриманої.

Він тимчасово безробітний, інвалід третьої групи, за освітою механік швейного обладнання. На суд 30 серпня приїхав "ланосом". У багажник поклав відрізану стрічку. Стоїть у сонцезахисних окулярах, із сумкою "Армані" через плече. Говорить швидко, часто зітхає.

— Вони поїхали до неї на роботу. І коли мати йшла з роботи, то зупинили в штатській формі два сотрудніка, пред'явили документ і запропонували проїхати до Шевченківського райвідділу. Після цього випустили на підписку про невиїзд. Я зрозумів, що на суд зумію попасти тільки тоді, коли буду з якимсь із депутатів. У цей час увечері депутатів зміг знайти тільки на Хрещатику в наметовому містечку, і ми приїхали сюда на перше слухання. На суді нам дали до сьогодні, до дев'ятої ранку, ознайомитися з матеріалами.

Суд над Галиною Швидкою розпочався у вівторок о 9.15. Майже 2 год. допитують звинувачувану. Слідчий Біленький показує фото і відеоматеріали подій біля пам'ятника. Каже, жінка пошкодила майно президента. Підсудна провини не визнає.

Суддя Дмитро Кравець на годину йде до нарадчої кімнати. О 12.00 оголошує, що Галину Миколаївну звинувачують за статтею 173 — дрібне хуліганство. Покарання — арешт на 10 діб із 15 можливих. Хоч міг накласти штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів або направити на виправні роботи до двох місяців.

Із суду Швидку везуть до слідчого ізолятора. Адвокат залишається подавати апеляцію. Володимир Швидкий біжить до магазину, що неподалік. У пакеті несе воду, печиво, йогурт. Кладе туди пачку ліків корвалмент — у матері хворе серце. Передає пакет нардепові-"бютівцю" Юрієві Одарченку. Він прийшов на суд із колегою Сергієм Сасом.

— Ніхто не заявляв про те, що пошкоджене чиєсь майно, — каже "бютівець" Сергій Сас, 54 роки. — Хто є власником цього вінка? Його купували за гроші платників податків. Якщо підсудній скажуть, що президентові потрібна ця стрічка, вона поверне. Дрібне хуліганство — це нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадський порядок і спокій людей. Нічого цього не було. Громадянка висловила ставлення до того, що відбувалося біля пам'ятника Шевченку. Це дозволено Конституцією. Ми не можемо зрозуміти, в чому тут адміністративне правопорушення. Швидка зрізала частину стрічки на пам'ять для дітей, щоби показати, як святкували 20-річчя Незалежності України.

Галина Швидка 15 років у партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Отримує пенсію та працює головним бухгалтером на підприємстві, що торгує кабелями й ізоляцією.

Зараз ви читаєте новину «Киянку посадили на 10 діб за пошкоджений вінок Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути