четвер, 24 травня 2012 07:45

"Виборці готуються підтримати нові політичні сили"

— У порівнянні з минулим роком, трохи поліпшилися позиції Партії регіонів, — коментує опитування керівник Центру політичних прикладних досліджень "Пента" 53-річний Володимир Фесенко. — Це пов'язано з тим, що зараз нема непопулярних економічних рішень, більш стабільна соціально-економічна ситуація, ніж торік, є заявлені соціальні ініціативи. Це все позитивно оцінюється значною частиною виборців.

Щодо "Батьківщини" та "Фронту змін", то ефект їхнього об'єднання виявився значно гіршим, ніж очікували його ініціатори. Частина виборців "Фронту змін" не підтримали рішення свого лідера, і скоріше за все будуть голосувати, судячи по рейтингах, за партію Кличка "Удар" та партію Наталії Королевської "Україна — Вперед!".

Віталій Кличко — фігура достатньо відома з позитивним іміджем, звичайно, частина українців орієнтується саме на його особистість. На бік "Удару" переходять виборці, які незадоволені об'єднавчими тенденціями в опозиції. Головне джерело зростання рейтингу й "Удару", й Королевської — це той факт, що у нас дуже велика кількість людей, які дуже критично ставляться і до влади, і до старої опозиції, що об'єдналася під прапором "Батьківщини". Вони їм не довіряють, готуються підтримати нові політичні сили, і шукають такі сили.

На бік Королевської переходить частина прихильників "Батьківщини". Як свідчать усі опитування, в "бютівському" середовищі Королевська була найбільш популярна. Її рейтинг був вищим, ніж у Турчинова. Це, звичайно, спрацьовує на її користь.

У Компартії інший феномен. Її рейтинги коливаються, бо прив'язані певною мірою до рейтингів Партії регіонів. Якщо падають у "регіоналів", зростають у комуністів.

У ВО "Свобода" йде стагнація рейтингу, яка спостерігається протягом року. Тут спрацьовують декілька чинників. Наприклад, ідеологічна обмеженість електоральної ніші. У нас не так багато прихильників ідей радикального українського націоналізму. Це звужує коло їхніх виборців.

"Хто веде активну роботу з виборцями, той і отримує зростання рейтингу"

Соціологічні дослідження давно свідчать про те, що українці бажають, щоб у Верховній Раді з'явилися політики, які стали б альтернативою і владі, і опозиції. Свіжі соцопитування центру "Третій сектор" та компанії "Нью Імідж Груп" показали, хто з політиків найкраще відповідає поняттю "нові обличчя". Результати досліджень підтвердили зростання рейтингу нових політичних сил - партії Наталії Королевської "Україна — Вперед!" й "Удару" Віталія Кличка на тлі зниження підтримки старих партій, які вже давно знаходяться на політичній арені країни. До того ж Королевська має найнижчий антирейтинг своєї політичної сили, що говорить про позитивне ставлення до цієї політичної сили з боку переважної більшості українців.

Свіжі соціологічні дослідження підтверджують тенденції, які прослідковувалися в більш ранніх, квітневих опитуваннях Київського міжнародного інституту соціології та Центру ім. Разумкова. Так, згідно з результатами вивчення громадської думки, наданими Центру Разумкова, за партію Королевської готові голосувати 5,4% виборців, в той час як політичний проект Кличка підтримують близько 10,1% опитаних.

Нічого дивного в цьому немає, вважають політичні експерти — хто веде активну роботу з виборцями, той і отримує зростання рейтингу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Виборці готуються підтримати нові політичні сили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути