Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2012 07:00

"Держава повинна забезпечити соціальне страхування"

Автор: фото надане прес-службою об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Голова Ради об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк під час візиту до Житомирської обласної дитячої лікарні
Голова Ради об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк під час візиту до Житомирської обласної дитячої лікарні

Об'єднана опозиція "Батьківщина" виконує обіцянку, дану 12 травня на Михайлівській площі. По всій Україні триває громадське обговорення проекту програми "Справедлива держава, чесна влада, гідне життя".

— Усі ми розуміємо, що існуюча в Україні консервативна модель системи охорони здоров'я нікого не влаштовує. У програмі Об'єднаної опозиції ми можемо запропонувати системний, багатогранний підхід, що допоможе зекономити кошти, але при цьому сформувати більш відповідальну політику в галузі охорони здоров'я, — говорить народний депутат-"бютівець", лікар 56-річний Сергій Шевчук.

Основою системи охорони здоров'я України має стати обов'язкове державне медичне страхування.

— Чому воно потрібне, навіть пояснювати не треба, — продовжує Сергій Шевчук. — Крок до страхової медицини має бути зроблений у найближчий час. Поступово має розвиватися й добровільне медичне страхування роботодавцями своїх працівників. Для тих, хто страхуватиме людей, будуть передбачені податкові пільги.

Навіть без страхового поліса українець зможе отримати необхідну йому медичну допомогу. Про це розповів колишній міністр охорони здоров'я 68-річний Микола Поліщук:

— У програмі Об'єднаної опозиції сказано: встановити стандарти мінімального гарантованого державою обсягу медичної допомоги громадянам. Оце є один з надзвичайно важливих моментів. Це не обов'язкове державне медичне страхування, а державне соціальне страхування. Оце соціальне страхування держава повинна забезпечити. Що сюди має входити? Первинна медико-санітарна допомога та лікар загальної сімейної практики.

— Над словом "мінімальна" я подискутував би, — каже кандидат медичних наук, керівник львівської "Батьківщини" Роман Ілик, 48 років. — Щоб забезпечити здоров'я нації, доречніше було б сказати "оптимального гарантованого обсягу державної медичної допомоги".

Обов'язкове медичне страхування не може вирішити всі накопичені в системі охорони здоров'я проблеми, попереджають медики. Страховка — це не панацея від усіх бід. Тому, на думку завідувача кафедри внутрішньої медицини Національного медичного університету ім. Богомольця, професора і нардепа-"бютівця" В'ячеслава Передерія, держава не повинна знімати із себе відповідальність за здоров'я українців і беззастережно перекладати його на плечі страхової медицини.

Практики схвально поставилися до ідеї "Батьківщини" в перехідний період заохотити роботодавців страхувати своїх працівників в обмін на пільги.

— Моя особиста пропозиція, як людини, що займається цим 12 років, я б сьогодні дійсно прийняв рішення, як написано у вас у програмі, про пільгове оподаткування витрат на добровільне медичне страхування в разі, якщо підприємство пішло на це від трьох відсотків до п'яти, — запропонував гендиректор страхової компанії "Нафтогазстрах" 53-річний Олександр Капшук.

— Ми обов'язково подамо всі пропозиції та побажання лідерам нашої опозиції, щоб питання охорони здоров'я у програмі було прописано так, як ми визначили на цьому круглому столі, — підсумував Сергій Шевчук.

Зараз ви читаєте новину «"Держава повинна забезпечити соціальне страхування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути