четвер, 25 червня 2020 07:45

Генпрокуратура закрила три справи проти Порошенка

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  П’ятий президент 54-річний Петро Порошенко йде до Печерського районного суду Києва 18 червня. Там мають розглядати клопотання прокуратури про обрання йому запобіжного заходу. Близько 15:00 зібралися кілька тисяч людей. Вигукують: ”Порошенко”, аплодують
П’ятий президент 54-річний Петро Порошенко йде до Печерського районного суду Києва 18 червня. Там мають розглядати клопотання прокуратури про обрання йому запобіжного заходу. Близько 15:00 зібралися кілька тисяч людей. Вигукують: ”Порошенко”, аплодують

— Уперше за 28 років незалежності України президент іде в суд, де прокурори вимагають арешту. Це дрібна помста дрібних закомплексованих людей, — говорить п'ятий президент, народний депутат 54-річний Петро Порошенко біля Печерського районного суду Києва 18 червня. Йому мають обрати запобіжний захід.

Напередодні повідомляли, що Офіс генерального прокурора клопотатиме про взяття Порошенка під варту з можливістю внесення 10 млн грн застави. Державне бюро розслідувань підозрює його в тому, що схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення службових повноважень. Порошенко у липні 2018 року своїм указом призначив першим заступником голови СЗР Сергія Семочка. Його родина має російські паспорти, володіє будинками під Києвом загальною вартістю майже $8 млн, за інформацією ЗМІ.

Судове засідання тривало 50 хв. Його вів суддя Сергій Вовк. 2012 року він присудив ексміністру внутрішніх справ Юрію Луценку чотири роки тюрми. Торік задовольнив позов колишнього заступника Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова стягнути з держави 7 млн грн. Погоджував арешт підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета — музиканта й добровольця Андрія Антоненка, лікарки Юлії Кузьменко та військової медсестри Яни Дугарь. Сергія Вовка кілька разів відстороняли від роботи.

Прокуратура попросила обрати Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Його адвокати виступили проти. Мовляв, новим клопотанням можуть відкласти засідання. Зрештою суддя переніс розгляд на 1 липня.

— П'ятого президента звинувачують у тому, що він реалізував свої конституційні повноваження, видав указ. А керівника Служби зовнішньої розвідки — що він той указ виконав. Це абсурд, — каже адвокат Ігор Головань. — Провадження складається з фейків і відвертих підробок, у яких брала участь генеральний прокурор.

Того ж дня керівник Офіса генерального прокурора Ірина Венедіктова повідомила про закриття трьох справ проти Петра Порошенка за відсутністю складу злочину — щодо призначення прем'єр-міністра за відсутності коаліції, втручання в діяльність Окружного адміністративного суду міста Києва, призначення членів Вищої ради правосуддя. Всі вони були за заявою Андрія Портнова. Раніше генпрокурор говорила, що п'ятий президент фігурує у 21 справі.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура закрила три справи проти Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути