пʼятниця, 02 березня 2018 00:00

Газпром виплатить Україні 69,4 мільярда гривень

Міжнародний арбітражний суд Стокгольма зобов'язав російський концерн Газпром виплатити українському Нафтогазу $4,63 млрд — за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту в європейські країни.

Із цієї суми Нафтогаз отримає $2,56 млрд — 69,4 млрд грн. Решта грошей спишуть на погашення боргу за газ перед Газпромом, який Україна має з 2014 року.

Контракт про постачання газу між Нафтогазом і Газпромом уклали 2009-го. Від України його підписала тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. За ним наша країна змушена була сплачувати навіть за те паливо, яке не використовувала.

Після анексії Криму й початку війни на Донбасі росіяни заявили, що постачатимуть в Україну газ лише за ціною $485 за кубометр. Нафтогаз звернувся до Стокгольмського суду з вимогою переглянути контракт. Крім затвердження компенсації, судді скасували пункт, за яким Україна мала платити за газ, який не використовувала. Також постановили: не маємо оплачувати й паливо, яке РФ постачала в окуповані райони Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Газпром виплатить Україні 69,4 мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути