вівторок, 23 липня 2013 00:30

"Фракція Тимошенко — Яценюка є мозковим центром і хребтом опозиції"

Оформлення політичної угоди між Юлією Тимошенко та Арсенієм Яценюком, нарівні з високою координацією зусиль між "Батьківщиною", "Свободою" та УДАРом стали головними подіями на опозиційному полі в політичному сезоні.

Як зазначив в інтерв'ю "ГПУ" відомий громадський діяч 42-річний Зорян Шкіряк, "Янукович до мокроти в трусах боїться Тимошенко". Однак за два роки ув'язнення президент не зміг усунути Юлію Тимошенко з політичного процесу. Навпаки, останнім часом її вплив лише посилився. Саме Тимошенко українці вважають лідером опозиції, здатною здолати Януковича на президентських виборах.

— Юля виходить — за два тижні його немає, — переконаний Шкіряк.

Європейський суд із прав людини визнав арешт Тимошенко незаконним та політично вмотивованим. Тепер мало хто сумнівається, що приблизно таким буде і рішення Євросуду по суті газової справи. Її розгляд Європейський суд з прав людини розпочав минулого тижня. Це відкриває Юлії Володимирівні шлях на волю. Однак незалежні юристи твердять, що навіть ув'язнена Тимошенко може брати участь у виборах президента.  Конституція відповідної заборони не містить. Партія "Батьківщина" вже висунула її кандидатом на пост глави держави. Саме Тимошенко виходить до другого туру, згідно з червневим опитуванням Центру Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи".

У випадку неучасті екс-прем'єрки у виборах, більшість голосів переходять до Яценюка. Судячи з компліментів, які він отримав від Юлії Володимирівни у зверненні до з'їзду "Батьківщини", якраз його вона вважає резервним кандидатом від своєї партії.

— Спільну справу з Арсенієм та командою "Фронту змін" робимо понад рік. За цей час ми довели, що не помилилися один в одному, — заявила Тимошенко. — Я довіряю Арсенію. Бачу, як йому важко. По ньому прямою наводкою б'ють і свої, і чужі. Але він уміє тримати удар, він — боєць, і при тому інтелектуальний, сучасний, патріотичний політик. Тобто чотири в одному. Це немало для українського політикуму.

Це немало і для того, щоб більшість виборців Тимошенко були готові проголосувати за Яценюка, якщо йому випаде піти на вибори замість неї та за її підтримки. Навіть народний депутат Анатолій Гриценко, який часто критикує лідера фракції "Батьківщина", заявив, що за певних обставин готовий підтримати його висунення в президенти. Той же Шкіряк вважає, що Яценюк був би непоганим главою держави: "освічений, розуміється на економіці, очолює найбільшу опозиційну фракцію".

Водночас Яценюк готовий жертвувати своїми амбіціями і працювати на перемогу Тимошенко 2015-го. А поки що влада мститься йому за союз із Юлією Володимирівною. У цьому політичному сезоні чинився безпрецедентний тиск на депутатів із фракції "Батьківщина", вважає політтехнолог 38-річний Тарас Березовець:

— Це робиться, щоб зламати найпотужнішу на сьогодні ланку опозиції. Фракція Тимошенко — Яценюка в більшості випадків є по суті мозковим центром і хребтом опозиції.

Керівництво "Батьківщини" робить усе для того, щоб союз трьох опозиційних сил склався, щоб він берігся та тримався. У травні Яценюк, Кличко і Тягнибок підписали угоду про спільну стратегію на президентських виборах, яка передбачає висунення єдиного кандидата у вирішальному, другому турі.

Молодий, без ностальгії за радянським минулим

Кілька тижнів тому голова парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк зареєстрував поправки до закону про засади зовнішньої та внутрішньої політики. Йдеться про заборону Україні приєднуватися до Митного союзу. Водночас, закликав Кремль усвідомити реалії й замість того, щоб тягнути Україну в новітню імперію, розпочати переговори, як будувати стосунки між Києвом і Москвою в умовах можливої асоціації України з ЄС.

Зрозуміло, яку тривогу може викликати в російського президента Володимира Путіна ймовірний прихід до влади Яценюка. Він — представник нового покоління політиків, молодий, без жодної ностальгії за радянським минулим. 2008 року, як голова Верховної Ради, підписав звернення про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. Людина з таким світоглядом не може не вважати євроінтеграцію політичним пріоритетом — своїм та фракції "Батьківщина".

Зараз ви читаєте новину «"Фракція Тимошенко — Яценюка є мозковим центром і хребтом опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути