Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2019 07:30

Фірташа судитимуть у Сполучених Штатах

Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США. Рішення ухвалив на засіданні у Відні 25 червня. Його має затвердити австрійський міністр ­юстиції.

Суддя не задовольнив апеляцію адвокатів Фірташа. Олігарх відмовився від останнього слова і залишив будівлю суду. На засідання до нього приїжджали нардепи — колишній глава адміністрації Януковича Сергій Льовочкін і член фракції "Опоблоку" Михайло Папієв.

США звинувачують Фірташа у хабарі на $18,5 млн за дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії поза конкурсом. Йому загрожує до 50 років тюрми і конфіскація активів.

Бізнесмена затримали в Австрії у березні ­2014-го на запит американських слідчих. Згодом випустили під 125 млн євро застави. Суд зобов'язав його з'являтися на засідання і не виїжджати з Австрії. Фірташ ­назвав обвинувачення політично мотивованими. Екстрадувати до США його можуть у липні.

Статки олігарха оцінюють $940 млн. Має в Україні азотний, титановий, газовий та банківський бізнеси. Володіє низкою телеканалів, зокрема — "Інтером".

— Адвокати Фірташа пробували представити справу як політичні переслідування. Але він не зможе уникнути екстрадиції. Телефонне право в Австрії не працює, — говорить колишній народний депутат Тарас Чорновіл, 55 років.

— Скоріше за все, піде на угоду зі слідством. Може здати американських партнерів, причетних до оборудок. Або іншу інформацію, цікаву для США. Зокрема, щодо діяльності "РосУкрЕнерго" (компанія з перепродажу природного газу на території України, ліквідована ­2014-го. Акціонерами були російський Газпром, Дмитро Фірташ та народний депутат Іван Фурсін. — ГПУ).

Для США Газпром є ворожою структурою через прокладання "Північного потоку-2" (проект газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море. США виступає проти його будівництва. — ГПУ). Якщо Фірташ розповість про брудні схеми росіян, це дозволить торпедувати проект. Американці це сприймуть позитивно, і він просидить п'ять-шість років. Якщо олігарха почнуть судити в США, його активи в Україні можуть спробувати взяти під контроль його ж партнери.

Останнім політичним активом Фірташа в Україні була партія Кличка "Удар". Зараз ця політсила не має ваги.

Зараз ви читаєте новину «Фірташа судитимуть у Сполучених Штатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути