пʼятниця, 15 червня 2018 06:25

Донеччину перед виборами можуть віддати "Опозиційному блоку"

"У суботу зустрівся з президентом Петром Порошенком і попросив його про мою відставку. Він заяву прийняв. Дякую всій своїй команді за роботу, жителям Донеччини — за підтримку та розуміння. Ми разом з вами всьому світу довели: Донеччина — це Україна", — написав голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації 56-річний Павло Жебрівський у "Фейсбуку" 11 червня.

У середу уряд прийняв його відставку.

Жебрівський очолив Донецьку обласну адміністрацію у червні 2015-го. Переїхав з Києва до Краматорська. До того керував антикорупційним управлінням Генеральної прокуратури. А перед тим — воював добровольцем в АТО. У 2002–2012 роках був народним депутатом.

Досягненнями називає відбудову 30 шкіл, проект "Український донецький куркуль" для фінансової допомоги місцевим підприємцям, забезпечення житлом понад 200 сиріт, півтори сотні спортивних майданчиків і полів зі штучним покриттям, спорудження чотирьох полігонів твердих побутових відходів. "Але головне — оживає українська сутність Донеччини, — каже Жебрівський. — Міста й вулиці повернули собі історичні назви, у коридорах та кабінетах обласної адміністрації звучить українська мова, чотири міста переклали українською всі таблички й вивіски".

"Це був не найгірший губернатор. У регіоні він чужинець, але поставити себе зумів. Його попередники Тарута й Кіхтенко були відвертими слабаками, — пише блогер 34-річний Денис Казанський у "Фейсбуку".

— Змін на краще в області не відбулося, але це вина не тільки Жебрівського. Якщо в Порошенка не було політичної волі, щоб зачистити Донбас від сепаратистів і кримінальних кланів, то наївно чекати, що це зможе зробити голова обласної адміністрації".

"Жебрівський досить добре справлявся зі службовими обов'язками керівника надзвичайно складного регіону, — пише у "Фейс­буку" 42-річний Віктор Трепак, колишній перший заступник голови Служби безпеки України.

— Не потрапляв у резонансні скандальні ситуації. Але на Банковій продумують різні способи, які забезпечили б діючому президенту наступного року змогу вдруге зійти на найвищий державний пост. Одним із таких заходів має стати "оновлення" президентської коман­ди. Судячи з усього, Павло Іванович може ввійти в неї й очолити інший державний напрямок.

Крім того, відставка Жебрівського може бути наслідком політичних домовленостей. Донецьку область можуть "віддати" певним політичним силам — тому ж "Опоблоку". А вони у співпраці з Банковою мають забезпечити максимальний результат потрібному кандидату на президентських виборах. Кажу "потрібному", бо це може бути не "кандидат №1", а інший. Його виводитимуть у другий тур для штучного спарингу з "кандидатом №1". З Донецькою областю може по­вторитися те, що нещодавно сталося із Хмельниччиною. Її "віддали" Герегам (Олександр і Галина Гереги — власники мережі будівельних гіпермаркетів і аграрних компаній. — ГПУ) під вибори — на взаємовигідних засадах".

— Жебрівський в апараті оточив себе людьми, пов'язаними з "русским миром". Роздув їм зарплати. Натомість звільнив проукраїнських, патріотичних керівників у Красногорівці й Зайцевому, — каже журналіст 48-річна Тетяна Заровна.

— Його критикували за бізнес із ДНР. Мовляв, через логістичний центр ідуть товари, на яких наживаються бойовики. На Донецьку область спрямовуються мільярди гривень. Однак, на думку місцевих мешканців, витрачають їх нераціонально. Наприклад, мільйони гривень кидають на велодоріжки. Або — на семінари, конференції. Відзначали 85-річчя Донецької області — совєтське свято чиновників. На Донеччині не відбулося змін, на які розраховували прихильники Майдану й проукраїнськи налаштовані жителі.

Зараз ви читаєте новину «Донеччину перед виборами можуть віддати "Опозиційному блоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути