пʼятниця, 11 листопада 2016 05:45

Дмитро Табачник подарував поцуплений рукопис

— Серед політиків мало таких, що люблять твори мистецтва, — каже столичний скульптор 56-річний Олег Пінчук.

Колекціонування для політиків — інвестиція чи статусна річ?

— Зазвичай вони рідко щось купують. Картини, колекційні вина, зброю й антикварні меблі їм частіше дарують. Хоча серед політиків є справжні колекціонери. Сергій Тарута збирає скіфське золото. Віктор Пінчук — картини сучасних українських художників. Колишній "регіонал" Олександр Фельдман цікавиться західним мистецтвом. Непогані колекції живопису є в Нестора Шуфрича й Віктора Медведчука. Не скажу, що мистецтво для них — інвестиція. За останні три роки ціни на такі речі впали в рази. Доки економічна ситуація не стабілізується, падатимуть і далі.

Що зараз модно колекціонувати?

— Модно збирати мистецькі твори, бо дешеві. Художники теж хочуть їсти, тому готові віддавати роботи за смішні гроші. Бум припав на 2005–2009 роки. Тоді люди заробляли й витрачали на мистецтво.

У деклараціях політики вказують усе, що мають у колекції?

— Думаю, у деклараціях політики записують більше, ніж є насправді. Роблять так, аби потім мати пояснення, чому живуть заможно. Скажуть — за великі гроші продали колекцію.

Чому не вказують ціни на витвори мистецтва?

— Якщо це подарунки, то можуть не знати. Та й ціна — відносне поняття. Скажуть, що картина художника коштує 200 тисяч доларів, аби набити йому ціну. Хоч насправді її продадуть за 5 тисяч доларів.

В їхніх колекціях можуть бути підробки або крадені предмети?

— Справжні колекціонери купують речі після експертизи й консультації зі спеціалістом. Малоймовірно, що після цього в руки попаде підробка. Але й таке може статися. Зараз на ринку багато крадених робіт і підробок. Часто фальсифікують картини Тетяни Яблонської та Марії Примаченко.

У художньому музеї кілька років висіли підроблені картини Миколи Глущенка. І про це ніхто не здогадувався. А якось колишній міністр освіти Дмитро Табачник подарував історичному музею рукописи першого президента Михайла Грушевського. Згодом з'ясувалося, що вони поцуплені з Львівського історичного архіву.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Табачник подарував поцуплений рукопис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути