середа, 03 жовтня 2012 05:15

"Дешевше навіть померти, ніж вилікуватися в цій країні"

Автор: фото надане прес-службою Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  1 жовтня перед чернігівчанами виступає Арсеній Яценюк, голова Ради Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
1 жовтня перед чернігівчанами виступає Арсеній Яценюк, голова Ради Об’єднаної опозиції ”Батьківщина”

Медико-демографічна ситуація в Україні останніми роками опинилася в критичному стані. Навіть за оптимістичними підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я, очікувана тривалість життя українців становить 69 років. У середньому це на 10 років менше, ніж у країнах Євросоюзу.

Коефіцієнт дитячої смертності у два з половиною рази вищий, ніж у Європейському Союзі, а рівень передчасної смертності втричі перевищує відповідний показник порівняно з європейськими країнами.

Найбільш показово, що українці помирають від недуг, які понад півстоліття не вважають смертельними навіть за кілька метрів від нашого кордону, наприклад, у сусідній Польщі.

Передусім у Європі не помирають цілі покоління через серцево-судинні захворювання, за якими наша країна сьогодні посідає перше місце у світі.

Чому ми досягли цієї сумної першості? Великою мірою через непрацездатність сучасного інституту профілактики в Україні. Простими словами — лікар невчасно поміряв тиск і невчасно дав пігулку від тиску, яка коштує кілька гривень. Але через це тисячі й тисячі людей, переважно похилого віку, йдуть із життя.

Багато говорять про згубність такого шляху для нації, але майже ніхто не пропонує реального плану подолання кризи української системи охорони здоров'я.

Чинна влада рівно рік тому в чотирьох областях України розпочала експеримент із медичної реформи, запропонувавши свій шлях розвитку системи медобслуговування. "Регіонали" гучно проголосили його єдиним можливим варіантом порятунку вітчизняної медицини.

Експеримент передбачав створення до кінця 2014 року чотирьох рівнів надання медичної допомоги — первинного, вторинного, третинного та екстреного. А з 2015-го реформу охорони здоров'я за таким принципом чинна влада планує розпочати на всій території України.

Перший урожай, зібраний у рамках експерименту, — це 300 лікарень, які масово закрили протягом року.

Урядовці пояснювали, що в такий спосіб грошей на медицину побільшає. Однак у першому півріччі 2012-го Міністерство охорони здоров'я недоотримало з держбюджету 374 млн грн. Хворі залишилися не тільки без лікарень, а й без фінансування на елементарне.

Водночас Об'єднана опозиція запропонувала свій шлях реанімації медичної системи. Минулого тижня "Батьківщина" розпочала основний етап парламентської виборчої кампанії — презентацію свого плану змін, перейшовши від критики влади до озвучування конкретних 80 законів. Їх планує ухвалити, якщо отримає більшість у новій Верховній Раді.

Про це розповів у вихідні в Івано-Франківську голова Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина", член парламентського комітету з питань охорони здоров'я Арсеній Яценюк.

Опозиція підготувала перелік законів та інших нормативних актів, які планує ухвалити для перетворень у сфері медичного обслуговування.

— Усі знають, що в Україні безкоштовна медицина? — запитує 38-річний Арсеній Яценюк у городян, що зібралися на Вічевому майдані Івано-Франківська. — Усі. А хтось задурно лікувався останні п'ять років? Підніміть руки.

Серед двох тисяч людей — жодного, хто зробив би це.

— В Україні зараз немає безкоштовної медицини, — резюмує Яценюк. — Дешевше померти, ніж вилікуватися в цій країні.

Розробляючи проект медичних перетворювань, опозиційні політики і провідні експерти країни спиралися на іноземний досвід. Канадська система охорони здоров'я — одна зі сфер, якою справедливо пишається ця держава. Відома під назвою "Медікеа", вона забезпечує безкоштовне або практично безкоштовне медичне обслуговування всім громадянам Канади. Як розказують її жителі, дуже впевнено почуваєшся, коли знаєш: хай би що трапилося, держава готова заплатити за твоє здоров'я.

Одним з найважливіших індикаторів успіху наявної системи є здоров'я канадійців. Тривалість їхнього життя становить 78,6 року (81,4 серед жінок і 75,8 серед чоловіків), що є одним із найвищих показників серед розвинених країн. Рівень смертності серед дітей 1996-го становив 5,6 на 1000 живонароджених немовлят — один із найнижчих показників у світі.

Більшість лікарів мають свою приватну практику і високий ступінь автономії.

Канадці не платять безпосередньо за надані медичні послуги, і їм не потрібно заповнювати різні форми на витрати, що їх покриває страховий поліс. На такі послуги не існує меж у грошах або додаткових платежах.

Таку систему охорони здоров'я планує побудувати в Україні Об'єднана опозиція. Для здійснення перетворень вони розробили закони "Про медичне страхування", "Про права пацієнтів" та зміни до законопроектів, які ліквідують привілеї у медичному обслуговуванні для можновладців. Деякі з цих документів доступні на сайті Верховної Ради.

— Ми запровадимо два рівні медицини, — пояснює на мітингу в Чернігові у понеділок, 1 жовтня, Арсеній Яценюк. — Перший — державний гарантований рівень надання медичних послуг із безкоштовної ургентної допомоги.

На практиці це означає, що коли людину "швидка" забрала до лікарні з апендицитом, то не треба йти до аптеки і купувати всі медичні препарати, зокрема наркоз. Зараз, якщо ви цього не придбаєте, ніхто не починає операцію. Державний гарантований рівень медичних послуг передбачає, що їх — від профілактики тих-таки серцево-судинних захворювань до ургентних операцій, — здійснюють безкоштовно.

— Ви не віддаєте жодної копійки ні в лікарняну касу, ні хірургу, ні асистенту, ні медсестрі, — розповідає Яценюк на мітингу в Полтаві.— Але є ще дорогі операції. Передусім з онкологічних хвороб, коли потрібні не просто фахівці, а наддорогі препарати й наддорогі операції. Але це лікується.

Сьогодні в розвинутих країнах світу, приміром у Канаді, люди більше не помирають від онкологічних захворювань так масово, як сьогодні в Україні від сарком і меланом, від різного типу раку, який у нас не можуть вилікувати.

— Хірургічні втручання операції коштують десятки тисяч доларів, — наголошує голова Ради Об'єднаної опозиції. — І ми просто помираємо від того, що нема кому заплатити за цю операцію. Я хочу зупинити це, тому ми введемо другий рівень медицини. В Україні створять державну страхову медицину, і  хоч би скільки коштувала ваша операція, хоч би де її треба було робити, хоч би які були витрати на неї — така операція буде оплачена з державного медичного фонду.

Зараз ви читаєте новину «"Дешевше навіть померти, ніж вилікуватися в цій країні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути