середа, 11 січня 2012 08:17

Чоловік Тимошенко отримав політичний притулок у Чехії

Автор: фото: REUTERS/Inna Sokolovska
  15 серпня 2011 року Олександр Тимошенко тисне руку знайомому у дворі Печерського райсуду столиці, де розглядали справу проти його дружини, екс-прем’єра Юлії Тимошенко. 6 січня 2012-го Олександр отримав політичний притулок у Чехії
15 серпня 2011 року Олександр Тимошенко тисне руку знайомому у дворі Печерського райсуду столиці, де розглядали справу проти його дружини, екс-прем’єра Юлії Тимошенко. 6 січня 2012-го Олександр отримав політичний притулок у Чехії

Чоловік екс-прем'єра 51-річний Олександр Тимошенко попросив політичного притулку в Чехії в останні дні 2011-го. Згоду на це отримав 6 січня.

— Владі не вдалося зламати Юлію Тимошенко ні залякуваннями, ні судами, ні тюремним ув'язненням, ані тортурами. Тому вони вдаються до ще гірших речей, таких як переслідування мене та інших членів сім'ї, — пояснює Олександр Тимошенко. — Я не хочу давати Януковичу можливості тиснути на лідера опозиції. Політичний притулок — це єдиний спосіб домогтися цього. Я приїхав сюди благати світ допомогти визволити мою дружину з тюрми, врятувати її від знущань режиму. Закликаю весь світ зрозуміти, що режиму Януковича Юлія Тимошенко не потрібна живою. Лідерам країн світу пора зрозуміти, що Янукович і демократія — це несумісні речі. Двічі судимий колишній злочинець формує в Україні тоталітарний режим. Режим Януковича — це не український народ. Це групка колишніх бандитів, одягнутих у "Бріоні", які через маніпулювання українським законодавством забезпечили собі абсолютну владу в країні, обманюють і грабують український народ.

Олександр Тимошенко у Чехії подав документи на створення міжнародної громадської організації "Батьківщина". Її почесним президентом має стати дочка Євгенія. Серед співзасновників будуть українські та зарубіжні громадські діячі. Займатимуться висвітленням у закордонних виданнях дій української влади, дотриманням прав та свобод в Україні, налагоджуватимуть зв'язки з діаспорою.

В Україні востаннє Олександр Тимошенко публічно з'являвся 11 жовтня під час оголошення вироку дружині. У Чехії він має будинок і фірму з торгових операцій. Також володіє бізнес-проектами в Канаді та Африці.

— Юлю звідси взагалі не витягнеш, — розказував він у серпні. — Я вже не пам'ятаю, скільки разів говорив їй: "Юлечка, ми прожили тут уже більше 50 років. Ну, може, хоч трішки для себе і для сім'ї поживемо? Є можливість пожити в іншій країні, благополучно, без нервів і стресів". Це було мільйон разів. Відповідь завжди була одна і та ж: "Якщо ви хочете десь жити, виїжджайте. Я залишаюся тут. У мене є інші завдання, і я хочу їх вирішити".

За часів прем'єрства дружини Олександр Тимошенко отримав дипломатичний паспорт. Його власники можуть вільно пересуватися за кордоном, мають дипломатичну недоторканність, звільняються від митного огляду та зборів.

— На Тимошенка почали тиснути, пригадувати справи по компанії "Єдині енергетичні системи". Він рік уже був у в'язниці, — каже один із нардепів-"бютівців". — Може, боїться, що знову закриють. Певно, Юлія Володимирівна в курсі. Одна справа, коли тиснуть на тебе. Але коли переходять на близьких, починає мучити совість, що через тебе страждають близькі. А так у неї на душі буде спокійніше.

— Цей вчинок має не стільки юридичну, як політичну логіку, — коментує 53-річний Володимир Фесенко, голова Центру політичних досліджень "Пента". — Я нічого не знаю про карні справи проти нього, про виклики до прокуратури та ризики його арешту. Це може бути скоординована з Юлією Володимирівною дія. Можливо, керівництво БЮТу дало йому якісь поради, що про всяк випадок краще зараз перебувати за кордоном. Ще можуть бути поради поінформованих людей з прокуратури, що може бути порушена кримінальна справа. Для доньки було б не зовсім доречно просити політичного притулку. Женя зараз виконує роль комунікатора та має політичну функцію, бо представляє інтереси Юлії Володимирівни. А Олександр не займається публічною політикою.

Євгенія Тимошенко поки що не проситиме притулку в іншій країні, каже захисник екс-прем'єра, нардеп-"бютівець" Сергій Власенко.

Торік у серпні чеський президент Вацлав Клаус надіслав листа президенту України Вікторові Януковичу. Просив доказів того, що у справі Юлії Тимошенко немає політики. Янукович відповів, що він не втручається в діяльність українських судів.

Уже 15 місяців має політичний притулок у Чехії Богдан Данилишин, колишній міністр економіки уряду Тимошенко. Щодо нього порушена кримінальна справа за зловживання владою. У МВС Чехії заявили, що Данилишина переслідують в Україні за здійснення своїх політичних прав і свобод.

Ще один соратник Тимошенко, екс-голова Держкомрезерву Михайло Поживанов з літа 2010-го має дозвіл на проживання в Австрії. Щодо нього порушена кримінальна справа за розкрадання 35 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік Тимошенко отримав політичний притулок у Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути