вівторок, 14 серпня 2018 00:26

Четверта криза може статися будь-якого моменту

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ЛЮДМИЛА ДЕНІСОВА
  Уперше за 51 день оприлюднили фото Олега Сенцова в колонії. До цього його світлину показували 19 червня 2018 року — після зустрічі з двоюрідною сестрою Наталією Каплан
Уперше за 51 день оприлюднили фото Олега Сенцова в колонії. До цього його світлину показували 19 червня 2018 року — після зустрічі з двоюрідною сестрою Наталією Каплан

В українського політв'язня 42-річного Олега Сенцова в будь-який момент можуть почати відмовляти внутрішні органи. Він голодує 93-й день у російській колонії "Белый медведь", що у місті Лабитнангі Тюменської області Росії.

9 серпня українська уповноважена з прав людини Людмила Денісова показала три фотографії Сенцова. Отримала їх від російської колеги Тетяни Москалькової.

На світлинах Олег стоїть у синій тюремній робі. На лікарняному ліжку лежить розкритий блокнот і ручка. Поряд — товста книжка в коричневій палітурці. Усі три фото з одного ракурсу.

— Він сильно схуд і виглядає гірше, ніж на фото, які нам прислали. Олег не показує опущену грудну клітку і запалий живіт, — каже адвокат 44-річний Дмитро Дінзе. — Четверта криза може статися будь-якого моменту. Третя небезпечна тим, що на тлі голодування органи починають потихеньку готуватися до відмови.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні ­2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд присудив Кольченку 10 років колонії, Сенцову — 20. 14 травня Олег оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політв'язнів.

Сенцов із 3 серпня не отримує листи. Пішов у відпустку цензор, який їх попередньо вичитував.

— В Олега утворився інформаційний вакуум, — говорить двоюрідна сестра Наталія Каплан, 37 років. — Він і так насилу розуміє, що відбувається у світі, уривками збирає. А зараз узагалі нічого.

10 серпня президент Франції Еммануель Макрон зробив президенту Росії Володимирові Путіну пропозицію щодо звільнення Олега Сенцова. Путін пообіцяв відповісти найближчим часом.

На сайті петицій адміністрації президента США з'явився заклик до Білого дому посприяти звільненню українця. Якщо під ним підпишуться 100 тис. осіб, адміністрація зробить офіційну заяву.

Зараз ви читаєте новину «Четверта криза може статися будь-якого моменту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути