пʼятниця, 07 вересня 2012 06:30

Чорнобильці вимагають щонайменше 5,5 тисячі гривень пенсії

Близько 300 чорнобильців із вівторка встановили 40 наметів навпроти Луганської облдержадміністрації. Вимагають виконати рішення судів і виплачувати їм пенсії в повному обсязі. Постійно в містечку живуть 30 людей. 53-річний Володимир Рєпін оголосив голодування.

Наступного дня до протестувальників вийшов заступник голови облдержадміністрації Едуард Лозовський. Провів переговори з п'ятьма представниками.

— Мені обіцяли допомогти, забезпечити житлом, — розповідає Володимир Рєпін. — Попросили припинити голодування. Обіцяли зарадити моїй проблемі. Я повірив ще раз і припинив голодування. Але я продовжую наполягати: моя пенсія 1800 гривень, а на лікування витрачаю близько 3 тисяч на місяць. Доводиться позичати. Вимагаю, щоб згідно із законом мою пенсію підняли до 5500.

Один із організаторів акції, член луганської осередку "Союз Чорнобиль" 54-річний Андрій Колос розповідає, що 80 % ліквідаторів та жертв аварії на ЧАЕС сьогодні одержують мінімальні пенсії:

— Лише 20 відсотків чорнобильців отримують належні пенсії. Але й вони на пороховій бочці, — зазначив Андрій Колос. — Ми вимагаємо виплати третій групі шести мінімальних пенсій, другій — восьми, першій — 10. Це — 5500, 7200 та 8400 гривень відповідно. Я ж отримую 1890 гривень. До 2009 року моя пенсія становила 5500 гривень. Я виграв усі суди. Однак у листопаді 2011 року мені припинили її виплачувати.

Чорнобильці обіцяють, якщо їхні вимоги не виконають, то наступним кроком будуть акції протесту в Києві. Утім говорять, що їхати до столиці немає за що.

— Грошей на поїздку до Києва у людей нема. Вони отримують по 1300-1500 гривень на місяць. Ось зараз ще й дітей до школи відправили — теж витрати, — пояснює учасник акції 56-річний Микола Костєв.

Чорнобильці протестували восени 2011 року в більшості великих міст країни. В Донецьку під час примусового знесення наметового містечка помер один протестувальник.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці вимагають щонайменше 5,5 тисячі гривень пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути