пʼятниця, 16 березня 2012 06:15

"Януковичу не потрібна Партія регіонів"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua.
  Віктор Небоженко:  ”Якщо Тігіпка включать до першої п’ятірки Партії регіонів і змусять виголошувати партійні лозунги, його особистий рейтинг обвалиться втричі”
Віктор Небоженко: ”Якщо Тігіпка включать до першої п’ятірки Партії регіонів і змусять виголошувати партійні лозунги, його особистий рейтинг обвалиться втричі”

17 березня відбудеться з'їзд Партії регіонів, на якому в неї увіллється "Сильна Україна" віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Перемовини про це тривали понад півроку. Наприкінці жовтня на з'їзді Тігіпко оголосив про перший етап самоліквідації партії та намір об'єднатися із "регіоналами". Тоді на знак протесту із "Сильної України" вийшла його заступник Олександра Кужель. Злиття коментує 59-річний Віктор Небоженко, директор соціологічної служби "Український барометр".

Які тут плюси та мінуси для кожної політсили?

— Це злиття нічого не дасть. Партія регіонів складається із потужних структур, починаючи зі Служби безпеки з Адміністрацією президента, закінчуючи пресою. А "Сильна Україна" — це практично анонімна група, яка представлена однією сильною людиною — Тігіпком. Таким поглинанням Партія регіонів хоче знищити політичне майбутнє свого ймовірного конкурента Тігіпка, щоб він не балотувався на виборах.

Чому так довго відбувалися переговори про об'єднання?

— Тігіпко чинив опір. Зараз знайшли якісь форми вирішення проблеми. Можливо, були якісь погрози. Служба безпеки викликає на допити вчених-соціологів. Хіба у неї не може виникнути питань до Сергія Леонідовича, який продав банк і співпрацював із податковими органами Кіпру?

Тігіпко міг би самостійно повести партію на вибори?

— "Сильна Україна" є більш телевізійною, але у нього особистий рейтинг дуже хороший — близько 6 відсотків, тому міг би її розкрутити. Бо населення не любить старі великі партії — ні "Батьківщину", ні Партію регіонів. Їх час завершується.

Як ліквідація партії і влиття в "Регіони" вплине на політичне майбутнє Тігіпка?

— Якщо його включать до першої п'ятірки і змусять виголошувати партійні лозунги, його особистий рейтинг обвалиться втричі. Коли "залізні обійми" Партії регіонів почнуть слабшати, він може створити нову партію. Тоді матиме шанси на президентських виборах.

Він може стати першим номером Партії регіонів та повести її на вибори?

— Якщо стане лідером партії і повноправним партнером для Віктора Януковича, Микола Азаров та Олександр Єфремов важко це сприймуть. Вони зараз розуміють, що Партія регіонів при сильному президентові приречена виконувати найбруднішу роботу. Януковичу не потрібна Партія регіонів. Свого часу така історія сталася із Віктором Ющенком. Після 2006 року він відбивався від "Нашої України", створював блок. Потім довів її до повного знищення. Янукович розуміє, що падіння рейтингу злодіїв та шахраїв Партії регіонів негативно впливає на його особистий. Навіщо йому працювати не на себе, а на партію?

Зараз ви читаєте новину «"Януковичу не потрібна Партія регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути