Ексклюзиви
вівторок, 13 липня 2010 05:30

Янукович відсвяткував день народження в Криму

Автор: фото: Ольга МОСКАЛЮК
  Такими біл-бордами вітали Віктора Януковича в Криму під час святкування ним шістдесятиріччя
Такими біл-бордами вітали Віктора Януковича в Криму під час святкування ним шістдесятиріччя

— Приехали они часа в четыре. Медведев вообще ничего не ел и не пил. Остальные пили минералку. Виктор Янукович тоже. Спиртного не было. Побыли часик и уехали, — розповідає офіціант ресторану "Царська кухня" біля Лівадійського палацу в Криму 32-річний Георгій. Він обслуговував президентів шести країни СНД під час неформальної зустрічі 10 липня. Цього дня глава Української держави святкував біля моря свій 60-й день народження.

До Криму прибули президенти Азербайджану — Ільхам Алієв, Вірменії — Серж Саргсян, Білорусі — Олександр Лукашенко, Казахстану — Нурсултан Назарбаєв та Росії — Дмитро Медведєв.

— Утром в ресторан приходила санэпидемстанция, проверяли сертификаты на продукты, — продовжує офіціант. — Сказали со стола убрать сахар и кофе. Потому что у нас на них нет разрешения.

Медведев как только зашел, сразу посреди зала стал. Сначала был в классическом костюме, а потом одел фланелевый.

Прессе выделили отдельный закуток в Итальянском дворике. Они со столов все потом и доели. Были разные пирожки с абрикосами, маком. Один из президентов спросил меня: "Пирожки прошли наркоконтроль?". Я ответил, что здесь остались только те, что не прошли. Гости были в трех залах. Во сколько обошелся банкет — не знаю. Счет не видел. Для официантов это вообще головная боль (не мають чайових. — "ГПУ"). Не президенты же расплачивались. У них и денег с собой нет.

У переддень саміту торговцям біля Лівадійського палацу наказали забрати свій крам разом із наметами. Працівників музею попередили, що 10 липня відвідувачів не пускатимуть.

— Сказали прийти на роботу о шостій ранку, — каже доглядачка однієї з кімнат палацу. — Але викликали не всіх. Я відпочивала.

У день саміту з шостої ранку на трасі стояли сотні міліцейських патрулів. Їх звезли з усього Криму, а також із Києва та Одеси. За 100 м від кінцевої зупинки маршруток у Лівадії стоять автобуси з правоохоронцями. У парку біля палацу через кожні 3–5 м розставлені міліціонери. Час від часу до них підходять туристи.

— Вибачте, сюди не можна йти. Тут сьогодні саміт. Приходьте після 20.00 або завтра, — каже сержант і звертається до свого колеги. — Тепер наскаржаться, що обмежують їх свободу. А журналісти напишуть.

Міліціонери під сонцем стоять уже восьму годину. Один не витримує, присідає. За кілька хвилин встає. Йде до сливи, зриває дві. Мовчки одну дає колезі. Той усміхається, обтирає її, їсть.

О 16.00 чути сирени. З періодичністю в 5–20 хв. прибувають кортежі президентів. Всередину дозволяють заїхати лише машинам зі спецперепустками на лобовому склі: "Неформальная встреча глав стран СНГ". Праворуч червона смуга і напис: "Везде". Знизу ручкою вписаний номер автомобіля. Його зі списком звіряє охоронець. Біля воріт вони чергують удев"ятьох.

Что вы здесь делаете? Документы есть? Как фамилии?

— Сьогодні ввечері святкування буде на держдачі номер 10 у Мухалатці, — каже Олег. Представляється працівником СБУ. — В останній момент усе перенесли з Фороса. Якщо спробуєте туди поткнутися, вас застрелять снайпери.

О 17.00 кортежі президентів прямують із палацу в бік Фороса. Трасу періодично перекривають на 15 хв. Кортежі пролітають на швидкості не менше 150 км/год.

— Полная остановка! Прижаться к обочине! — кричить у гучномовець міліціонер. Він сидить у машині супроводу. Із ними й "швидка".

— О, а вот и аптечка, — усміхається водій маршрутки. — Вчера, наверне, Федорович хорошо отпраздновал. А сегодня — реанимация.


До президентської дачі 34 км. Дорогою нашу маршрутку зупиняють чотири рази. Пропускаємо кортежі.

— Может, их в Массандру в винподвал везут. Посмотрите, у всех машин стекла запотевшие. Бабкам по 2 рубля пенсии добавить не могут, а на гулянки денег хватает, — коментує далі водій.

Дорога завішана плакатами "Ялтинские регионалы приветствуют Виктора Януковича", "Защитили русский язык. Обещали — выполняем". Кожен з"їзд із траси до моря перекритий патрулем. Пропускають лише місцевих. Перевіряють документи. Якщо немає — уточнюють прізвища по рації.

Виходимо з маршрутки на зупинці біля вказівника "Олівія". Спуск до дачі N10 у Мухалатці перегороджений патрульною машиною.

— А вы куда? — запитує міліціонер. Він сидить усередині, не виходить. — Что вы здесь делаете? Документы есть? Местные? Как фамилии?

Пояснюємо, що приїхали з Ялти. Хотіли сходити на пляж, бо наші переповнені. А документів немає.

— Хорошо, идите, — погоджується патрульний. — Только не хулиганьте и ни к кому не приставайте. Там у нас президент гуляет день рождения.

Через кілометр ще один пост. Міліціонер дивується, як нас пропустили на територію. Але пускає далі.

Дорога, яка веде до резиденції, без вибоїн. Обабіч ліс, співають пташки. Шуму траси не чутно. Минаємо ще два патрулі. Щоразу питаємо, як спуститися до моря.

— Я не знаю, не местный. На пляж вы пройти не сможете. Это охраняемый государственный объект, — пояснюють.

За 5 км упираємося в чорний залізний паркан. За ним — будка, три авто, біля яких стоять дев"ятеро правоохоронців. Це заїзд на дачу президента.

Просимося, аби нас пустили через ворота на пляж.

— Там сейчас президент празднует. Обойдите верхом. Правда, идти очень далеко, — відказує охоронець.

Піднімаємося ще 3 км. Ліворуч на березі моря видно білу держдачу серед густої зелені. На даху — супутникові антени. З обох боків морем курсують два катери.

Перед виїздом на трасу стоїть машина ДАІ. Пузатий міліціонер спирається на двері. Другий молодший стоїть неподалік. Усміхаються:

— Везет вам! Вы — домой. А нам тут всю ночь хеппибездить!

Медведєву замовили булочки з малиною

Святкування дня народження Віктора Януковича на держдачах у Мухалатці тривало 10–11 липня. Зранку в неділю президент України частував гостей на держдачі N3. Годували й обслуговували президентів країн СНД київські повари та офіціанти. Подавали запечених фазанів із галушками, свинячу грудину в топленому салі. До чаю — вергуни та медові шулики. Для Медведєва, який любить солодке, замовили випічку в ресторані "Ореанда". Зокрема — хліб, кекси, пиріжки з вишнями, булочки з малиною.

— Хоча Янукович любить чорний хліб із аджикою, — каже один із офіціантів.

Концерт вели Володимир Зеленський та Степан Казанін із "Кварталу-95". Співали учасники фестивалю "Нова хвиля".

Віктор Янукович залишився в Криму на відпустку.

Зараз ви читаєте новину «Янукович відсвяткував день народження в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути