четвер, 15 грудня 2011 07:45

Адвокат Юлії Тимошенко ліз до суду через паркан

Автор: фото: Андрій Шматов
  Захиснику екс-прем’єра Юлії Тимошенко Миколі Сірому довелося стрибати через огорожу, щоб потрапити на засідання Апеляційного суду. 14 грудня
Захиснику екс-прем’єра Юлії Тимошенко Миколі Сірому довелося стрибати через огорожу, щоб потрапити на засідання Апеляційного суду. 14 грудня

49-річний Микола Сірий, адвокат Юлії Тимошенко, залазить на металевий паркан біля будівлі столичного Апеляційного суду. У середу вранці тут мають розглядати апеляцію на вирок колишній прем'єрці. На подвір'я нікого не пускають.

Адвокат ставить ліву ногу на верхівку 2,5-метрової огорожі. Правою рукою тримається за прути. Переводить подих, поправляє пальто. Дивиться вниз на 30 "беркутівців".

— А тепер тримайте, хлопці, — каже і боком звалюється на них.

Лівою рукою зачіпає одного за шолом. П'ятеро "беркутівців" підхоплюють Сірого за руки, ноги, спину і ставлять на землю. Він швидко йде до будівлі суду.

— Мене просто не пускали, а на зауваження, що вони порушують закон, реакцій ніяких не було, — розповідає на ходу журналістам. — Я себе нормально почуваю. До процесу готовий.

За парканом прихильники Юлії Тимошенко напирають на міліціонерів, які стоять у два ряди. Перед ними — "бютівці" Андрій Кожем'якін, Сергій Сас, Юрій Одарченко, Олександр Абдуллін, Віктор Уколов, заступник екс-прем'єра по партії Олександр Турчинов та її помічник Михайло Лівінський. Вони розхитують огорожу, яка скріплена залізним цепом. Правоохоронці відштовхують депутатів.

— Не бийте їх, звірі! — кричить позаду жінка.

— Ганьба! — реве натовп. — Банду геть!

За 20 хв. нардепи-"бютівці" заходять на територію суду. Піднімаються сходами до будівлі, стають у кутку. До журналістів підходить захисник Юлії Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко, 44 роки:

— Нам невідомо, чи доставлена Юлія Володимирівна до суду. Але приїхали дві спецмашини швидкої допомоги. Скоріш за все, її привезли. Учора в мене була зустріч із Тимошенко в камері медичної частини слідчого ізолятора. Це означає, що ходити навіть територією СІЗО вона не може. Тепер нам достеменно відома ситуація із довідкою Генпрокуратури (що екс-прем'єр може самостійно рухатися. — "ГПУ"). Вона сфальшована. Чотири особи, які підписали її від пенітенціарної служби, узагалі не оглядали Тимошенко. Цих гестапо-лікарів треба привселюдно розстрілювати.

Сергій Власенко проходить через кордон "беркутівців" усередину. Журналістів туди не пускають. Для них зробили відеотрансляцію засідання в конференц-залі сусідньої будівлі.

До зали заходить колегія із трьох суддів. Присутні встають. Юлії Тимошенко у клітці немає. Також відсутні її офіційні захисники — чоловік Олександр і донька Євгенія Карр. Адвокат 42-річний Олександр Плахотнюк оголошує клопотання про зміну запобіжного заходу для Юлії Тимошенко.

— Передбачених законодавством підстав для її утримання немає і не може бути, — підвищує голос. У руках перебирає чотки. — Стан її здоров'я погіршується. В умовах слідчого ізолятора їй не можна надати належну допомогу.

— Підстав для задоволення клопотання ми не вбачаємо, — відповідає прокурор Олександр Микитенко. Його майже не чутно. — На цій стадії судом воно не має розглядатися.

— Не бійтеся, тому що Тимошенко вже вдруге заарештована, — звертається до суддів Сергій Власенко. — Навіть якщо раптом ви сьогодні вирішите змінити запобіжний захід, нічого не зміниться, Тимошенко залишиться сидіти, тобто лежати, у СІЗО. Згадайте, що ви — люди, що ви — матері, що у вас є чоловіки, сестри, брати, з якими завтра, не дай Бог, станеться така ситуація.

Зала аплодує. Судді йдуть до нарадчої кімнати. За півгодини в задоволенні клопотання відмовляють.

У дворі суду Олександр Турчинов через паркан вітається за руку із прихильниками Юлії Тимошенко. Цілує в щоку 63-річну Марію Винник. Вона в шарфі із символікою БЮТу.

— Я не змогла всидіти дома, коли почула, що Юлю судять, — каже. — Вони самі собі повісили зашморг на шию — посадили її за ґрати. Це їхня агонія і страх перед людьми. Вони — брехуни, злочинці та душогуби. Інші слова я не можу знайти для цієї влади. Рано чи пізно вони своє одержать. На нашій стороні правда.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат Юлії Тимошенко ліз до суду через паркан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути