субота, 25 травня 2024 10:11

"Циклон" за Vivat, а Усик - чемпіон!

"Циклон" за Vivat, а Усик - чемпіон!

Тиждень розпочався з перемоги. Олександр Усик побив Тайсона Ф'юрі і став чемпіоном світу. Ф'юрі зазнав поразки вперше у своїй професійній кар'єрі. В дев'ятому раунді рефері фактично врятував "циганського короля" від нокауту. Українець вперше в історії боксу об'єднав всі пояси в найпрестижнішому дивізіоні. "Слава Україні!" - пролунало над аравійським Ер-Ріядом. Вже в середу портал ESPN визнав Олександра Усика найкращим боксером планети, незалежно від вагових категорій. Ми вміємо битися, вміємо перемагати! І це нам сьогодні дуже потрібно.

...Володимир Путін потроху втрачає друзів. Чорні лебеді хижо і послідовно кружляють довкола російського диктатора ще від часів пригожинського заколоту

А в Ірані зазнав катастрофи гвинтокрил з президентом Ібрагімом Раїсі на борту. Він загинув. Спочатку словацький прем'єр Роберт Фіцо, тепер президент Ірану, та ще й з таким промовистим прізвищем! Схоже, Володимир Путін потроху втрачає друзів. Чорні лебеді хижо і послідовно кружляють довкола російського диктатора ще від часів пригожинського заколоту. В Тегерані ж люди зустріли новину про загибель Раїсі феєрверками. Диктаторів часом бояться, але їх ніколи не поважають. Диктаторів ненавидять. Важливо, що саме Раїсі був найбільш імовірним наступником аятоли Алі Хаменеї, якому вже 85 років. І саме адміністрація Раїсі відповідальна за постачання Росії безпілотників та іншої зброї.

Іспанія надає Україні ракети для систем ППО "Patriot" і танки "Леопард", а Нідерланди - бронемашини YPR з бойовими модулями на дистанційному керуванні. Німеччина - ще одну систему протиповітряної оборони IRIS-T. Також Україна імовірно вже отримала новітні ATACMS з дальністю враження 190 миль (305 км).

У п'ятницю Сполучені Штати виділили Україні черговий пакет військової допомоги в обсязі $275 мільйонів: боєприпаси до HIMARS, артилерійські снаряди, 60-мм міни, важкі протитанкові керовані ракети TOW. Міністр оборони США Ллойд Остін "висловив сподівання", що отриману зброю Україна використовуватиме на своїй території. Contra spem spero - казала Леся Українка

Cили оборони України уразили в Севастополі російський ракетний корабель "Циклон", носій "Калібрів", та вже четвертий зенітно-ракетний комплекс "Бук" за останні три тижні. На Харківському напрямку ЗСУ нарешті отримали снаряди в кількості, наближеній до потрібної. У середу - на Покровському напрямку збито черговий російський СУ-25.

На думку експерта Тома Шарпа, колишнього офіцера королівського флоту Британії, Україна перемагає у ракетно-дроновій війні. ППО Росії перебуває у стані хаосу. Про це він розповів британській The Telegraph. Військовий аналітик Том Купер каже, що наступ росіян на Харківщині зірвано остаточно. Цієї ж думки дотримується військовий оглядач Bild Юліан Ріпке: "Збройним Силам України вдалося зупинити наступ російської армії на півночі Харківської області через півтора тижні після його початку".

...генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників дозволити бити Україні по території РФ

Спікер американського Конгресу Майк Джонсон заявив, що Україна може застосовувати надану їй західну зброю там і у такий спосіб, як вважає за потрібне. Республіканець і "вірний трампіст", який ще вчора виступав проти будь-якої допомоги Україні, раптом перетворився на проукраїнського політика. Синхронно з Джонсоном і генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників дозволити бити Україні по території РФ.

У четвер "рашисти" завдали масованого удару по Харкову. Одна з ракет влучила в друкарню "Фактор-Друк", що друкує книжки видавництва Vivat та інших українських видавництв. Загинули люди, знищено наклади книжок. В мережі відразу розпочалася спонтанна громадська акція "Підтримай видавництво. Купи книгу!". За кілька годин інтернет-сайт видавництва Vivat ліг через величезну кількість охочих замовити книги… За час цієї війни ми не втратили зданості до емпатії, співчуття і підтримки одне одного. Це - найважливіше!

І попри все, життя в Україні триває. Бо й саме слово Vivat означає - жити! За тиждень - вже літо. А саме зараз якраз сезон полуниці і черешні. Одна жінка в інстаграмі радить мити полуницю в трьох водах, сіллю, содою та оцтом. Не знаю, як воно з точки зору санітарії, але я б того не робив. Бо полуниця має пахнути теплою весняною землею і сонцем, а не оцтом. Зрештою, як написала одна жінка в коментах під цим дописом: якщо я ненароком проковтну з полуницею якогось жука, то - проблеми жука, а не мої.

А головна подія тижня, це очевидно - День Києва, який ми будемо відзначати цієї неділі. "Де колишуться віти закоханих мрій"…

Зараз ви читаєте новину «"Циклон" за Vivat, а Усик - чемпіон!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути