неділя, 11 вересня 2011 10:50
Володимир Пилипчук
Володимир Пилипчук
Академік Академії економічних наук, професор

З Росією неможливо досягти ринкової ціни на газ

Коли я чую виступи Віктора Ющенка, Миколи Азарова та інших "прокураторів" щодо не ринкової ціни на газ для України, у мене виникають сумніви не лише щодо їхніх наукових ступенів і звань, але й щодо розуміння ними елементарних і базових економічних категорій. Вони мали б пройти другий-четвертий курси студентського навчання економічного університету, де вивчають різницю між ринковою і монопольною ціною, принципами згаданого ціноутворення і методами регулювання ціни ринковими методами і способами обмеження цін на продукцію монополістів.

Вони мають це знати, як табличку множення, перш ніж претендувати на наукові ступені і наукові звання, перш ніж займати державні посади, пов'язані з управлінням економічними процесами в державі.

Отож, стверджую: ринкової ціни на продукцію монополіста немає в економічній теорії і не може бути. Ринкова ціна є результатом конкуренції постачальників за ринки збуту і складається з результатів попиту-пропозиції. Монопольна ж ціна диктується постачальником чи виробником. Вона може обмежуватись лише інструментами антимонопольного регулювання, в тому числі й судами.

Для того, щоб можна було вести мову про ринкову ціну на газ, потрібно, щоб в Україну заходило кілька газових труб, від різних, не пов'язаних між собою джерел походження газу, з різних держав, кількох терміналів з отримання зрідженого газу. При цьому між постачальниками не повинно бути змови щодо ціни з кожної із згаданих труб і терміналів. До того ж сумарна пропозиція обсягів газу їх постачальниками має в кілька разів перевищувати річну потребу України. Ось за таких умов можлива конкурентна, тобто ринкова ціна.

Стверджувати, що з однієї труби, від єдиного постачальника можлива ринкова ціна на газ – результат "твердих двійок" у рівні економічної освіти.

Уявіть собі, що міськгаз як монополіст встановлює різні ціни мешканцям різних квартир у межах його газопостачання. І при цьому каже: не будете платити – відріжемо газ. Встановлення монополістом різних цін різним споживачам – це диктат і зловживання монопольним становищем. Але, яке це має відношення до ринкових механізмів ціноутворення, до економіки?

Встановлення монополістом різних цін споживачам – це дискримінація споживачів. Але, знову ж таки, яке це має відношення до ринкових механізмів ціноутворення, до економіки?

Отож, використовувати дефініції "не ринкова" і "завищена" ціна на газ при укладанні контракту з монополістом є невірним з теоретичної точки зору. Саме тому, до слова, не можуть закиди по газових контрактах з Росією слугувати складовою звинувачення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «З Росією неможливо досягти ринкової ціни на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути