субота, 19 жовтня 2013 15:20

Правильний колір для інтер'єру – сірий

Найбільша помилка: намагатися в маленьку квартиру втулити елементи традиційної розкоші – інкрустацію, ліпнину. Розкішшю в побутовому житті зараз є максимальна простота. На піку популярності екостиль. Нічого хімічного і пластикового, лише природні матеріали. Приємні й теплі на дотик. Інтер'єр має допомагати знімати стрес від щоденного ­ритму.

Оживити лаконічний стиль хай-тек можна однією антикварною річчю. На виставці в Брюсселі побачила комод ХVI століття: різьба, золотисті деталі, керамічні вставки. Він у сучасному стриманому інтер'єрі буде, як розкішна брошка на чорному платті від Коко Шанель.

На антикварній виставці пропонують навіть старі шуфлі для прибирання. Їх можна поставити для краси, а користуватися звичайними.

Маєте маленьку квартиру в спальному районі? Поверніться на кілька десятиліть назад. Звільніть її від зайвих речей. Пошукайте старі меблі – можливо, на горищі у батьків, родичів або знайомих. Якщо диван подертий – перетягніть, почистіть, реставруйте. На кухні поставте маленький старий телевізор.

Як можна вірити, що вживаєш екологічно чистий продукт, якщо не виростив його сам?

Якщо живете самі, пасуватиме студія. Коли з'явиться сім'я, зможете переробити помешкання в кількакімнатне – за допомогою розсувних перегородок. Вони не ізолюють звук, але організовують цікаве проникнення одного приміщення в інше.

Недавно на піку моди була пастель. Зараз повернулися до яскравих відтінків – лимонного, салатового, бузкового. Майже неможливо зіпсувати інтер'єр холодними кольорами: матовими морськими, темно-синім, пастельними із сірим відтінком. Їх поєднання дає глибокий тон.

Правильний колір для інтер'єру – сірий. Він може бути тлом для чого ­завгодно. Поєднується і з теплими, і з холодними кольорами. ­Сірий – ­перехідний.

Найвишуканіший чорно-білий інтер'єр. Низькі стелі можна пофарбувати в глибокий чорний. Він візуально "підійме" простір, створить ілюзію високої стелі. Але чорний має бути чистий, яскравий, без жодних відтінків. Просто темна стеля "тиснутиме".

Ще цікавіше рішення – від чорної стелі "відірвати" стіни. По периметру пустити закарнизну підсвітку: вбудоване в стіну світло створить ореол, і вона відокремиться від стелі. Ще ліпше – відірвати її й від підлоги, особливо якщо та з грубих дощок: стіни окремо, підлога окремо, стеля окремо. Таке помешкання пасуватиме для інтроверта-інтелектуала, якому дім потрібен для абстрагування, для продукування ідей.

Треба зважати на власний темперамент. Доччина кімната виходить на захід, але вона захотіла яскраві червоно-помаранчеві стіни. Коли сонце повертає у вікна, здається, що в кімнаті горить вогонь – це навіть із вулиці видно. Донька не стомлюється від цього. Червоний бадьорить її.

Не боюся, що пес подере диван. Змінні чохли на м'яких меблях – теж європейська тенденція

У сина навпаки – стриманий характер. Він любить усамітнюватися. У його кімнаті сіро-синя гама. Вона додає серйозності, стриманості, зосередження. Син має у кімнаті фортепіано. Коли грає на ньому, я в сіро-синіх стінах відчуваю, як мене поглинають його думки.

Вражаюче сполучення – червоного на зеленому. ­Наприклад, червоне крісло в саду.

Трава зараз на піку популярності. Якщо раніше всю площу на подвір'ї нерідко заливали цементом, то зараз у Європі використовують кожен клаптик землі. Намагаються і на вікні створити городець, і на стіні, і на даху. ­Голландці кажуть: як можна вірити, що вживаєш екологічно чистий продукт, якщо не виростив його сам? Навіть на підвіконнячку знайдеться місце для руколи, базиліка, петрушки.

Я маю пса. Не боюся, що він подере диван. Змінні чохли на м'яких ­меблях – теж європейська тенденція.

Якщо навколо гарна природа – не потрібен дім із надмірностями. Значно краще – великі вікна, навіть прозорі стіни. За красивого виду з вікна – не варто завішувати його шторами.

Модно нові речі художньо старити. У моєму салоні можна придбати світло­-блакитний комод, з якого кілька днів у різних місцях зіскоблювали фарбу. ­Коштує 32 тисячі гривень. Він – новий, але має вигляд такого, що пожив. Такі речі дають відчуття зміни поколінь.

Старі іржаві ключі, клямки – атмосферні речі. Ключі можна повісити на видному місці. Кому цікаві стерильно чисті одноманітні поверхні?

Хата-мазанка – найекологічніший і найправильніший варіант дому. Їх, на жаль, залишилося дуже мало. Такі хати краще не розбирати. Підмазати, і все. Неодмінно лишити пічку. Розстелити килими ручної роботи. Замовити класний дерев'яний стіл. Усе, вітальня готова. Можна лягати спати на піч.

Меблі найкращі – дерев'яні неполіровані

Гірше, якщо отримали у спадок чи купили невміло складений цегляний будиночок посеред чудової природи. Тоді варто рубати максимально великі вікна, впускати природу в дім. Інтер'єр майже не матиме значення. Бажано залишити комин – це натуральний вогонь. І обходитися без штучного електричного освітлення.

Меблі найкращі – дерев'яні неполіровані. Доторкнутися до глянцевої поверхні зайвий раз боїшся, щоб не подряпати. Екологічний стиль передбачає не боятися користуватися речами.

Будь-які природні матеріали – ­тканина, дерево, метал – вдало поєднуються. Красиво сприймається кора дерева, зафіксована на підставці. В інтер'єр із дерева й льону впишеться ­кришталева, але не надто помпезна, люстра. Навпроти сучасного столу цікаво виглядатиме порепана шафа – наче з минулого століття. Здорова еклектика в тому, що поряд стоять дуже різні предмети і не "змагаються" між собою.

Зараз ви читаєте новину «Правильний колір для інтер'єру – сірий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути