середа, 03 липня 2019 12:51

Колона, яка 40 років стояла біля сільської ради

Гранітну колону заввишки 7 м встановили на початку травня у Вінниці. Називають магдебурзькою – на честь Магдебурзького права, яке місто отримало 1640 року. Цей статус давав населеним пунктам можливість самостійно провадити господарську діяльність, обирати власне керівництво.

Колоні понад 100 років. На початку ХХ ст. її витесали в Гнівані, за 20 км від теперішнього обласного центру. Там мав маєток цукровий магнат Франц Ярошинський (1870–1930). Він народився в селі Бабин, зараз – Іллінецький район на Вінниччині. Поряд був гранітний кар'єр. Підприємець створив майстерню, в якій виготовляли пам'ятники, сходи, деталі для мостів. А гніванську бруківку постачали аж до Відня.

 

– Невідомо, з якої нагоди робили колону, – розповідає 27-річний Євген Совінський із міського департаменту архітектури й містобудування. – 1914-го, з початком Першої світової війни, центр Подільської губернії перенесли з прифронтового Кам'янця-Подільського до Вінниці. Можливо, колона повинна була увічнити цей історичний момент. Однак через воєнні події встановити її не встигли. Так і лежала на складі Ярошинського. 1919-го підприємець перебрався до Львова, що опинився у складі Польщі.

1921 року колону таки привезли до Вінниці. Для цього її деталі повантажили на 11 возів і обмотали соломою. Встановили біля водонапірної вежі в центрі міста. Присвятили "борцям за владу Рад".

1974 року керівники Вінниці вирішили, що пишна колона "не вписується в ландшафт соціалістичного міста", і забрали з центру. На тому місці з'явився типовий пам'ятник радянським партизанам.

– Вважалося, що колону розбили на щебінь і використали в будівництві, – каже Совінський. – 2016-го історики в соцмережах випадково натрапили на її фото. Стояла біля сільської ради в Павлівці Калинівського району. Поряд – садок, гноярка і копиця сіна. Пам'ятник був похилений, не мав нижньої частини й чотирьох плит.

Два роки тому монумент повернули до Вінниці. Везли вантажівкою, наповненою піском. Реставратори склеїли дві великі тріщини. Аби виготовити знищені деталі, використали граніт із затопленого гніванського кар'єру. На це пішло три місяці. Встановили колону на місці знесеного в рамках декомунізації пам'ятника радянському партійному діячу Миколі Козицькому, за 550 м від попереднього місця розташування. Поряд заклали капсулу часу. В ній – звернення до майбутніх поколінь вінничан. Мають відкрити її 2040 року.

Зараз ви читаєте новину «Колона, яка 40 років стояла біля сільської ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути