Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2021 09:43

Карта зі щоденника, названого на честь богині долі

"Село Микитинці займає невелику територію на півночі Косівського району колишньої Станіславської, а з 1964 року – Івано-Франківської області. Територія села становить близько 9 квадратних кілометрів. Майже надвоє його ділить річка Пістинька, яка на цей час вважається однією з найчистіших в області. Село розділяється на кутки", – так почав свій щоденник уродженець села Микола Іванюк (1945–2012). До опису додав від руки намальовану карту.

– Дід народився в сім'ї шварцівника, контрабандиста по-нинішньому, – розповідає його онука Юлія Григорчук, 25 років. – Мав рідну сестру. По школі вступив до Сторожинецького лісничого технікуму в Чернівецькій області. Працював у лісництвах. 25-річним одружився з колегою Анною, на три роки молодшою. У них народилися троє дітей. В дитинстві якийсь час я жила з дідом у селі. Пам'ятаю, він постійно щось записував. Був ощадливий, місце в блокноті економив, навіть за полями писав.

 

Перший свій щоденник назвав "Фортуна" – на честь богині щасливої долі. Писав про село, родовід, сім'ю, сусідів, навчання, службу в армії, роботу в лісництві. Не вказував дат і років, тому не можу сказати точно, коли почав вести записи. Також зберігав молитви, власні вірші.

Сотворили мене предки

У недобрую годину,

Як колони гуркотіли

Каждий вечір, та й у днину.

Оповідь обривається на одруженні з бабою Анною. В іншому блокноті йдеться про життя Миколи після весілля. Як у ­1990-х втратив роботу в лісництві та поїхав на заробітки в Італію. Нещодавно хотіла зробити виписки, але ніхто не знає, де той другий щоденник. Дід був майстром слова то міг написати щось таке, що не сподобалося родичам, тому й зник.

Зараз ви читаєте новину «Карта зі щоденника, названого на честь богині долі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути