середа, 24 жовтня 2012 18:58

Біля чортового колеса радіація тисячу мікрорентген. 10 речей із зони відчуження і спогадів, пов'язаних із ними
5

Владислав ВІТВІЦЬКИЙ. 47 років, колишній житель Прип’яті. 
Тоді був школярем, навчався на підготовчих курсах КІСІ, вступив на факультет будівництва атомних станцій. Після вибуху переїхав до Києва. Працював 
інженером-будівельником, продавав картини українських художників. Створив сайт про зону відчуження. Час від часу возить групи туристів до Прип’яті та Чорнобиля. Дружина Тетяна працює заступником керівника Київдержбудекспертизи. Мають 24-річного сина Яна, інженера-­будівельника
Олександр ЕСАУЛОВ, 59 років, колишній заступник міського голови Прип’яті. зараз живе в Ірпіні пише дитячі книжки та про Чорнобильську зону. Дружина – Зінаїда Михайлівна, мають доньку, 31-річну Наталку, та сина Михайла, 26 років

10 речей із зони відчуження і спогадів, пов'язаних із ними

1. Батарея. Вони у нас малі були. На двокімнатну квартиру – дев'ять секцій. Цього вистачало обігрівати приміщення так, щоб кватирки цілу зиму відкриті були.

Цю батарею моя старша дочка Наташа досі пам'ятає. Якось вихователька дитсадка поскаржилася, що вона довго одягається і затримує всю групу. Кажу, доню, будемо тренуватися. Поставив її біля батареї й учив одягатися та роздягатися швидко. Замучилася вона шубу стягувати й натягувати, але навчилася. Минуло 20 років. У квартирі в Прип'яті за цей час ні разу не були ні дочка із сином, ні дружина – не хотіли дивитися на мертве місто. А потім якось Наташа попросилася зі мною поїхати. Зайшла до кімнати й у той куток до батареї – шасть. "Папа! Вот тут ты меня треновал!" Так, по-дитячому, й сказала – треновал.

2. Гінекологічне крісло. З роддому його мародери витягнули. Але вирішили, що користі з нього мало, тому покинули в кущах. Пологовий будинок будували "на виріст". У Прип'яті жили 50 тисяч людей, а він був розрахований на 100 тисяч.

Моя дружина тут народжувала сина. 8 листопада 1985 року з'явився на світ Міша. Чоловіків тоді в пологовий не пускали, можна було тільки передачу принести й через вікно на дружину подивитися. Я був щасливий, вірші жінці писав, листи. Іду від неї додому і розумію, що друзів тут не маю, бо тільки нещодавно приїхав. Випити за народження сина нема з ким. Зустрів трьох хлопців, раз їх десь бачив. Кажу: "в мене син родився, а обмити нема з ким." Вони сміються: "в чому проблема, ходім!"

3. Чортове колесо. Всі діти ­чекали дня відкриття атракціонів, ­бігали дивитися, як ідуть останні приготування. Я теж ходив спостерігати, як встановлюють машинки, каруселі. Ось тут, під ялинами, росли ­гриби. Я знайшов бабку і красноголовика. ­Нарешті все було зроблено, й усі чекали на відкриття – 1 травня. Але 26 ­квітня стався вибух. Це колесо не зробило жодного оберту. У Прип'яті біля нього одна з найнебезпечніших зон. Радіація тут – тисячу мікрорентген, нормою вважають до 20.

4. Портрети керівників СРСР. У підсобці Будинку культури залишилися портрети діячів Радянського Союзу, які підготували для параду 1 Травня. Коли з міста евакуювали людей, портрети і транспаранти ніхто не взяв.

Дехто недолюблював святкові мітинги, паради, бо ходили туди з примусу. Хто ігнорував – мав проблеми. Але зараз я сумую за парадами на 1 Травня і 7 Листопада. Це були два дні, коли міг побачити абсолютно всіх жителів міста, – ­навіть тих, із ким давно втратив зв'язок.

5. Шафа. Був дефіцит меблів. Люди роками стояли в черзі за диванами, шафами, кухнями. Тато сам зробив шафу в дитячу й стінку – в свою з мамою кімнату. Змоделював їх так, що були подібні до тодішніх чехословацьких меблів. На шафі стояли кришталеві вази, це вважали модним. Мої друзі не раз розказували, як били ті вази і як після того батьки били їх.

Задня стінка шафи розмальована. Це робота моєї сестри Оленки. Зобразила себе з принцом, хатку, сонечко – так уявляла щасливе життя. Батьки дозволили їй помалювати крейдою. Потім шафу приставили до стіни, а малюнки стерти забули.

6. Маска зайчика. Новорічна маска належала моєму братику В'ячеславу. Йому було 5 років, коли мама купила її. Тоді особливого вибору не було: всі хлопці були зайчиками, а дівчата – сніжинками.

7. Розбите вікно. У моєму будинку ­вікна вибили мародери. Зрізали батареї, труби. Не зносити ж їх із дев'ятого поверху, а ліфт не працює. Тому викидали через вікна. Потім здавали на металобрухт.

8. Лялька в протигазі. Туристам здається, що фотографії з лялькою в протигазі в дитсадку зображають дух покинутого після вибуху міста. Тому натягують їх на всіх ляльок, яких тільки знаходять. А потім розказують, що діти в Прип'яті гралися протигазами й училися ними користуватися. Нічого такого й близько не було. Також не вірте, що іграшки почорніли через радіацію. Це – робота вітру, пилу й дощу.

9. Мох. Це – найнебезпечніша річ у зоні. Вбирає всю радіацію, буквально витягуючи її з землі. Також у ньому затримується радіаційний пил, який дощі змивають з асфальту й плит. Поряд більш-менш нормальний фон, а на моху прилад показує понад 250 мікрорентген – у 12–15 разів вище за норму.

10. Ківш від екскаватора. Ми його знайшли випадково, коли вимірювали радіацію. Забрели в ліс неподалік радіозаводу "Юпітер". ­Побачили за деревами, але близько не підходили. Бо з кожним кроком дозиметр показував усе більшу радіацію. Думаю, це – ківш від машини, якою розгрібали уламки після пожежі на станції.

Зараз ви читаєте новину «Біля чортового колеса радіація тисячу мікрорентген. 10 речей із зони відчуження і спогадів, пов'язаних із ними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути