Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2011 10:55
Олександр Жолудь
Олександр Жолудь
економіст Міжнародного центру перспективних досліджень

Потуги Нацбанку українцям нецікаві: заощаджувати нічого

У Національному банку України висловили готовність запропонувати громадянам альтернативні засоби збереження заощаджень. Неофіційні розмови про можливість такого кроку регулятора почалися ще наприкінці літа, коли стало відомо про вищий за звичайний рівень попиту населення на валюту. Тоді було оприлюднено дані, згідно з якими за січень-серпень 2011 року готівковий ринок втратив близько $ 8 млрд.  Для порівняння, за весь минулий рік цей показник становив $ 10 млрд.

І ось тепер, очевидно, саме прагнучи збити такий рівень попиту на валюту, Нацбанк хоче запропонувати їй своєрідну заміну.

Варіант перший - паперові сертифікати. Їх вартість і дохідність планують індексувати на інфляцію або курс золота. Одразу ж виникає питання: чому цим має займатися Національний банк? Адже згідно із законом про НБУ, отримання прибутку не є метою його діяльності. Отже, продавати паперові сертифікати напряму населенню просто недоцільно.

Варіант другий - реальні золоті та срібні інвестиційні монети у гривні. Але ж Нацбанк вже продає колекційні монети, причому як золоті та срібні, так і з інших дорогоцінних металів. Окрім того, банки продають дорогоцінні метали у злитках. Отже, цей варіант не є чимось принципово новим. Швидше за все, введення таких монет взагалі ніяк не вплине на попит українців на іноземну валюту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожній десятій українській родині не вистачає грошей навіть на їжу - дослідження

Напевно, в Нацбанку розуміють потенційно невелику зацікавленість населення у запропонованих ним альтернативних засобах збереження заощаджень. Тому не виключають, що, зокрема, за операції з інвестиційними монетами не потрібно буде сплачувати податок на прибуток і ПДВ. Утім частина бізнесу, що користується операціями із золотом, прекрасно знає інші механізми уходу від сплати цих податків. Я маю на увазі, зокрема, перехід у певних видах діяльності на спрощену систему оподаткування. Отже, і ця поступка навряд чи приверне увагу до можливого нововведення Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна поступилася Бразилії місцем у світовому рейтингу металургів

Можна спрогнозувати, що основною альтернативою купівлі іноземної валюти як була, так і залишиться купівля фізичного золота. Однак напряму в комерційних банків купує злитки порівняно невелика частина населення України, тож очікувати збільшення такого попиту фактично немає підстав навіть попри прогнози щодо подальше зростання ціни дорогоцінного металу. Проблема банальна - комісія за операції із золотом надто велика і зменшувати її не планують. Для більшості громадян такі умови не цікаві.

Взагалі ж пошук альтернативних засобів збереження заощаджень нині не є надто актуальним. Адже заощадження у переважної частини українців настільки менші за щомісячні доходи, що часто про накопичення грошей навіть не йдеться.

Зараз ви читаєте новину «Потуги Нацбанку українцям нецікаві: заощаджувати нічого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути