пʼятниця, 04 листопада 2011 21:25

Нацбанк закликали до здорового глузду: Ксерокси треба відмінити

Нацбанк закликали до здорового глузду: Ксерокси треба відмінити

Наступним кроком Національного банку України у політиці контролю валютообмінних операцій має бути скасування при їх здійсненні обов'язкового ксерокопіювання документів, що посвідчують особу.

Таку думку висловив глава підкомітету в парламентському комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Юрій Полунєєв у ефірі Першого ділового каналу.

"Ми маємо зберігати здоровий глузд у питанні документації валютних операцій. Думаю, що Національний банк поміркує над цим питанням, і в врешті-решт статус-кво буде встановлено у тому, що документи не потрібно буде копіювати, а ці копії не потрібно буде зберігати", - сказав він.

За його словами, практика пред'явлення документа, що посвідчує особу, є загальноєвропейською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь перейняла досвід України: Там теж обмінюватимуть валюту з паспортом

"В інтересах споживачів фінансових послуг, щоб валютний ринок регулювався прозоро, щоб на ньому регулятор приймав такі рішення, які виставили б перешкоди на шляху до валютних операцій. Тому сам принцип введення необхідності пред'явлення документу для здійснення валютної операції є абсолютно нормальним європейським принципом. Сьогодні практично у будь-якій європейській країні при обміні валюти в обмінному пункті, як правило, у вас попросять документ, який засвідчує особу. В цьому немає перегину", - вважає Полунєєв.

Він також висловив думку, що пред'явлення документа унеможливлює "здійснення операцій злочинного характеру".

"Думаю, що саме з цього виходив Національний банк, відчувши, що на ринку можуть виникнути ситуації, пов'язані із спекулятивним тиском на гривню. Цей захід був для того, щоб унеможливити в першу чергу здійснення операцій злочинного характеру, які мають на меті вивіз валюти за межі України, або акумуляцію валюти, щоб її потім продати з метою отримання надприбутку, якщо стануться зміни валютного курсу".

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк закликали до здорового глузду: Ксерокси треба відмінити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути