неділя, 20 травня 2012 18:34
Олександр Гайдаш
Олександр Гайдаш
Екс-форвард "Таврії" та "Металурга" (Маріуполь)

Тимощук добре зіграв на позиції захисника у фіналі Ліги чемпіонів

Був проїздом у Запоріжжі. Щоб подивитися фінал Ліги чемпіонів "Баварія" — "Челсі" зупинився у місті і поміняв квитки на потяг. Я мав виїхати до Києва о 10 годині вечора, а зробив це о 2 годині ночі. Матч дивився в одному із запорізьких готелів разом з Анатолієм Заяєвим та Анатолієм Бузником. Загалом зібралося близько десяти людей. Всі вболівали за "Челсі" і лише Заяєв підтримував "Баварію". Він був один проти всіх. Всі зійшлися на думці, що фінал не просто вдався, а вийшов надвдалим.

Почали згадували інші пам'ятні фінали — перемогу "Манчестер Юнайтед" у матчі з "Баварією" у сезоні 1998/99 та "Ліверпуля" над "Міланом" у сезоні 2004/05. Що стосується цьогорічного фіналу, то, думаю, всі отримали задоволення від його перегляду. Це було видовище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Челсі" вперше виграв Лігу чемпіонів

"Баварія" була фаворитом матчу. Букмекери також ставили на перемогу мюнхенців. На користь німецької команди був фактор рідного поля, адже фінал приймала "Альянц Арена". Футболісти "Баварії" виходили на матч дуже мотивованими. Але мотивація у гравців "Челсі" була ще більшою. Команда зайняла шосте місце у прем'єр-лізі, яке не дозволяло їй грати у наступному сезоні у Лізі чемпіонів. Вийшло так, що у "Баварії" була подвійна чи навіть потрійна мотивація, а в "Челсі" і того більше. Лондонці грати за виграш турніру цього сезону і за участь у найпрестижнішому клубному змаганні в наступному.

Ми бачили, що "Баварія" фаворит, що команда створила більше гольових моментів. Але ми також побачили "Челсі", яке вміє витискати максимум з того що в нього виходить найкраще на сьогоднішній день. "Синім" можуть не вдаватися комбінаційні та позиційні атаки.  Вони грають на контратаках. Хоч Дрогба і забив після стандарту, але він виправдав себе.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Торрес і Луїз осідлали поперечину воріт: "Челсі" виграв Лігу чемпіонів

У футболі трапляється, що не завжди команда, яка володіє перевагою, перемагає. Не секрет, що "Баварія" створила більше гольових моментів і володіла величезною перевагою, але "Челсі" вміє терпіти, вміє витискати з футболіста той максимум, який потрібен для результату.

Основний час матчу закінчився з рахунком 1:1. Обидва м'ячі були забиті наприкінці поєдинку. Вони додали ще більше інтриги і прикрасили фінал.

"Челсі" ніколи раніше не вигравав Лігу чемпіонів. І тут такий шанс. Так, у команди є свої клубні проблеми, постійні розмови про хороший і поганий футбол. Дійсно, гра "Челсі" не вражала. Якби Абрамовичу сказали у грудні чи січні, що його команда вийде у фінал турніру, то він би не повірив. А якби хтось у лютому повідомив йому, що "Челсі" виграє Лігу чемпіонів, то він би нічого не пошкодував лиш би ці слова збулися. Ця перемога — це нагорода йому за ту роботу, яку він виконував довгі роки. У московському фіналі проти "Манчестер Юнайтед" удар Террі міг все вирішити, але вийшло, те що вийшло. Я не можу сказати, що ця перемога заслужена, але це перемога, до якої весь клуб на чолі з Абрамовичем довго йшов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дрогба визнаний кращим гравцем фіналу Ліги чемпіонів

Щодо "Баварії", то там грає наш збірник Анатолій Тимощук. Кубок міг знову приїхати в Україну. Раніше його вже привозив Шевченко. Але у футболі так трапляється. До речі, Андрій міг виграти кубок саме з "Челсі" і вдруге приїхати з ним в Україну, але тоді переможцем став "МЮ".

Тимощук вийшов у стартовому складі "Баварії" на позиції центрального захисника. Це було прогнозовано на 99%. У "Баварії" не було інших варіантів - троє футболістів команди не могли зіграти через дискваліфікації. Форс-мажор міг трапитися через проблеми зі здоров'ям самого Анатолія.

Коли Хайнкес на 87-й хвилині матчу замінив Мюллера на центрального захисника ван Бюйтена, то Тимощук висунувся в середину поля. Можливо цей тренерський хід з боку "Баварії" трохи себе не те що виправдав чи не виправдав, але зіграв певну роль. Коли на поле виходить новий гравець з лавки запасних, він ще не відчув того напруження, яке є у грі. Він був біля поля, а тут потрібно виходити і ще 5 хвилин грати. Цей момент міг десь проявитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Челсі" заслужив кубок" - Хайнкес

Хайнкес, напевне, не думав про такий розвиток подій. Якби знав, то, можливо, не робив би цієї заміни. Думаю, не варто було порушувати захисні редути "Баварії". Тимощук грав і грав досить непогано. А коли Анатолій змістився в середину, то були два-три моменти, коли він втрачав м'яча. Це могла бути передача на чужого футболіста чи м'яч виходив в аут.

На позиції захисника він дуже добре дивився. Тренерський штаб збірної України, враховуючи проблеми з центральними захисниками, може розглядати один із варіантів гри з Тимощуком у захисті.

Герой фіналу? Ми під час матчу жартома підраховували скільки мільйонів і кому Абрамович подарує після перемоги. Чех відбив пенальті — це один мільйон. Дрогба забив гол — це також один мільйон. Пізніше він привіз пенальті у свої ворота — це вже мінус один мільйон. Якщо серйозно, то зазвичай підвищену увагу до себе притягують люди, які вирішують долю поєдинку, забивають переможні голи. У "Челсі" є команда. Це команда однодумців, де всі розуміють один одного з пів-слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене чекає головний матч у житті" - Тимощук про фінал Ліги чемпіонів

Не можна сказати, що Дрогба став кращим, чи Чех, чи ще хтось. Ми їх бачимо тільки дві години і по телевізору, а тренер працює з ними кожен день. Думаю, він скаже, що перемогу заслужила вся команда. Я б також нікого не хотів виділяти. Дрогба — нападник і він забив гол. Це його робота. Чех у нас голкіпер і він має відбивати м'ячі, навіть з пенальті. Що він і зробив спочатку в основний час, а потім в серії пенальті. Це його обов'язок. У кожного футболіста на футбольному полі і за його межами є свої обов'язки. Вчора кожен з них займався своєю справою.

На жаль, завжди є невдахи. Невдахою цього фіналу став Роббен. Не думаю, що найближчим часом він виконуватиме 11-метрові. Швидше всього психологія вже порушена. Він у поєдинку чемпіонату Німеччини проти "Боруссії" (Дортмунд) не забив пенальті за рахунку 1:0 на користь Дортмунда. Це були два дуже важливі матчі для "Баварії", в яких Роббен не зміг забити з пенальті. Думаю, це його серйозно надломило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буду вболівати за "Челсі", а Тимощуку бажаю провести хороший матч" - Шевченко

Ді Маттео прийняв "Челсі" після португальця Боаша і зумів знайти потрібні слова і достукатися до футболістів, мовляв, у нас є ще шанси і ними треба скористатися. Але не думаю, що виграш Ліги чемпіонів є гарантією того, що Ді Маттео стане головним тренером "синіх". Команда може взяти іншого наставника, хоча можуть залишити італійця. Футболісти, вболівальники, весь футбольний світ сприйме це як належне і зрозуміють це рішення. Він це заслужив.

Зараз ви читаєте новину «Тимощук добре зіграв на позиції захисника у фіналі Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути