понеділок, 01 серпня 2011 16:56

За вінок з могили Лесі Українки вандали отримали 250 гривень
11

Фото: Фото: Андрій Шматов

Рік тому в річницю смерті видатної письменниці та поетеси Лесі Українки вандали украли з пам'ятника на могилі бронзову гірлянду з лаврів та квітів. Це сталось на байковому кладовищі, де поховано Лесю Українку.

У вересні минулого року міліціонери затримали 25-річного безробітного з Волині. Він зізнався, що відкрутив бронзовий вінок за здав у металобрухт за 250 гривень. Чия це могила навіть не дивився.

- Ми завжди збираємось тут щороку. Напередодні побачив, що вінка, який був на постаменті, немає, - каже 76-річний поет Микола Сом.

Працівники Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького звернулись із проханням до всіх офіційних установ, аби їм допомогли відновити пам'ятник. Київрада виділила гроші на гіпсову гірлянду. Нею прикрасили постамент до Дня незалежності.

- Навесні вона зіпсувалась, матеріал такий, що пішла руйнація, - каже завідувач музею Ірина Щукіна. - Допомогли її відновити Микола Томенко та Микола Даневич. Вони не політики, а громадські діячі. Відтворював гірлянду відомий скульптор Володимир Щур. Зробили все минулого тижня, допомогли закріпити гірлянду працівники кладовища. Сподіваюсь, що на цей раз адміністрація буде більше приділяти уваги Лесі Українці.

Сьогодні на кладовищі пам'ять Лесі Українки вшановували близько півсотні людей. Були Микола Томенко та Борис Олійник.

- Скільки коштує вінок - не скажу. Вибачте. Але правда дуже дорого, - каже Микола Даневич. - Він справжній бронзовий. Зроблений під старину, зовсім не скажеш, що зараз.

Зараз ви читаєте новину «За вінок з могили Лесі Українки вандали отримали 250 гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути