четвер, 20 січня 2011 16:11

Читаю книжку Людмили Таран - вона жіноча. Забужко - не жіноча

Львів'яни Ірина ШТОЙКО, 47років, Юрій ЗНАЧКО, 47 років, лікарі, доньки Уляна і Слава - студентки, найменша Софія, 11 років - школярка. Торік витратили на культурні потреби 4800 грн.

Книжки. Витратили майже 2000 гривень. Купуємо дуже спонтанно. Ходжу поверхами книгарні "Є", і мене починає "нести". Можу потратити усі гроші. Спочатку думала, що за рік на книжки витрачаємо тисячу гривень, а підрахували і вийшло ще стільки ж.

Якось купила книжку Євгена Сверстюка "Не мир, а меч ", публіцистику. Зустріла  однокурсника - у студентські роки він був законодавцем моди на книжки. Каже: "Іра, шо ти купляєш таку фігню? Купи краще щось сучасне". Набрала все, що він порадив, і мені нічого не сподобалося. "Коханця" Маргарит Дюрас ще якось прочитала. Наступну книжку під назвою "Я обслуговував англійського короля" Богуміла Грабала навіть не переглядала. Але дивлюся, перекладав Юрій Винничук, мудрі люди над тим працювали. Треба буде прочитати. Обидві коштували по 60 гривень. Ще придбала книжку теж Маргарит Дюрас "Пробудження Лол В. Штайн" - написано, сучасний жіночий французький роман. Прочитала пару сторінок - непонятно, про що книжка. Тоді ж купила "Троє в одному човні" - Джерома К. Джерома, хоч я вже її кілька разів читала. А от цього разу щось не пішла так, як у молодості. За Радянського Союзу вона була цікава. Час цієї книжки вже минув. Кілька місяців тому була в Одесі, купила кілька видань Зигмунда Фройда. "Листи до нареченої" дуже сподобалися, легко читається. "Сніданок у Тіффані" Трумена Капоте - класна! І ще привезла Шопенґауера, для доньки Слави, вона у нас філософ.

Іра, шо ти купляєш таку фігню? Купи краще щось сучасне

"Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій". Добре написано. Дуже люблю книжки Забужко, хоча й кажуть, що вона агресивна. Зараз читаю невелику книжку Людмили Таран "Артеміда з ланню та інші новели ", вона жіноча. Забужко не жіноча.

Безподобно пише Катажина Грохоля. Ми вже маємо три її книжки. Ця, "Ніколи в житті", он яка потріпана. Ми вже її всі перечитали. Ще й багато разів позичали.

На Форумі видавців купили "Самотність у мережі" Януша Вишневського. Якийсь він занадто ніжний, м'який. Трохи скучний для мене.

Купила книжку Андрія Содомори "Наодинці зі словом", коштує недорого, всього 25 гривень, а стільки насолоди! Він просто бере слово і описує його: квіточка, рослинка, травинка, усмішка. Він так змальовує, так по-особливому вміє подати.

Минулого року мене вразила проза Люко Дашвар - "Молоко з кров'ю", "Село не люди". Одна подруга прочитала, дзвонить, говорить: "Що за вульгарність! Неможливо читати". Телефонує інша - каже, це бомба, дякує.

Кіно: У кіно ми з чоловіком зовсім не ходимо. Але найменша Софійка щомісяця йде на мультики. Скільки ми на це витрачаємо - не рахували.

Театр. Ходили двічі в театр Леся Курбаса. На виставу "Пригоди ведмедиків панда" взяли й Софійку. Виявилося, вистава для дорослих: Він і Вона прокидаються вранці на одному ліжку після п'янки. Доньці дуже сподобалося. Довго ходила і цитувала слова героїв, причому з різною інтонацією.

На "Амнезію або Маленькі подружні злочини" ходили з друзями, сімейною парою. Довго  сперечалися, хто що зрозумів, бо кожен побачив щось інше". З Уляною дивилися в театрі Заньковецької виставу "Історія коня", там одну з ролей грає наш сусід. Загалом на театр пішло приблизно 500 гривень.

Концерти. Витратили 500 гривень. Були на програмі "Наше Різдво" в Оперному театрі. Квитки були десь по 100 гривень. Хотіли цього року піти на концерт Святослава Вакарчука "Вночі", що був в Оперному театрі. Найдешевший квиток - 200 гривень, і то десь на останньому балконі, в куточку, а нормальні місця 500 -700 гривень. Ще відвідували Львівську філармонію, концерт капели бандуристок. Ходили по запрошеннях. Є багато безкоштовних концертів. Один з таких - виступ житомирського хору "Орейя"- неймовірно співають, я такого ще не чула.

Диски. Близько 60 гривень витратили на два диски: з інструментальною музикою і з новорічними піснями. Фільми ми взагалі не купуємо, дивимося з нету.

Зараз ви читаєте новину «Читаю книжку Людмили Таран - вона жіноча. Забужко - не жіноча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути