Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2018 09:00

"Війна не закінчена" - у середмісті Києва підірвали журналіста

Автор: РБК
  Павла Шеремета підірвали в авто, замовники та виконавці вбивства не знайдені
Павла Шеремета підірвали в авто, замовники та виконавці вбивства не знайдені

"Війна не закінчена. Конфлікт не вичерпано. Ми ще побачимо хвилю російської агресії. Нас чекає багато біди", - говорив журналіст Пало Шеремет на початку конфлікту на Донбасі

20 липня 2016 близько 7:45 у центрі Києва на перетині вул. Франка та Хмельницького вибухнув червоний автомобіль Subaru, у салоні якого перебував чоловік. Коли його витягли з машини, він був ще живий, однак травми виявилися несумісні з життям. Чоловік помер у "швидкій". Вже за лічені хвилини після вибуху ЗМІ повідомили: загинув відомий український, білоруський і російський журналіст 45-річний Павло Шеремет, який протягом останніх п'яти років проживав у Києві.

Автор: ТСН
  Павла Шеремета підірвали в авто, замовники та виконавці вбивства не знайдені
Павла Шеремета підірвали в авто, замовники та виконавці вбивства не знайдені

Уже в день вибуху радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт назвав 4 основні версії, які відпрацьовуються слідчими. Перша з них - професійна діяльність загиблого. Павло Шеремет співпрацював із кількома українськими ЗМІ. У своїх статтях і публічних виступах гостро критикував білоруську та російську владу. Другою версією були неприязнь у відносинах або особисті мотиви. Третя версія - "російський слід" нібито з метою дестабілізації ситуації в Україні. Четвертою версією Юрій Тандіт назвав замах на Олену Притулу, цивільну дружину Павла Шеремета, керівницю інтернет-видання "Українська правда". Саме їй належав автомобіль, що вибухнув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він був не просто моїм сином, він був моїм другом" - мати Павла Шеремета

Через день після вибуху журналісти, а потім поліція оприлюднили відеонарізку записів камер спостереження поблизу будинку, в якому жив Павло Шеремет. На відео видно чоловіка та жінку. Вони заклали вибухівку під днище автомобіля журналіста. Також у поліції повідомили, що за будинком кілька днів стежили невідомі, вели фото-відеофіксацію, можливо, готуючись до злочину.

Проте жодна версія у справі про вбивство досі не підтверджена. У слідства немає ні підозрюваних, ні замовників. Про це відзвітував генеральний прокурор Юрій Луценко наприкінці травня цього року.

"У слідства немає результатів розслідування багатьох резонансних вбивств, і вбивство журналіста Павла Шеремета не виняток. На жаль, слідство не має серйозного просування за жодною з версій, які зараз ретельно опрацьовуються. Вони все ще залишаються без результатів досудового слідства", - сказав Юрій Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Шеремета опитали 1800 свідків

У річницю смерті колеги-журналісти вимагають від влади та правоохоронців публічно прозвітувати про результати розслідування справи, яку високопосадовці публічно називали "справою честі". Про це йдеться у заяві Національної спілки журналістів України.

Автор: Styler RBC
  У другу річницю смерті- колеги журналісти вимагають від влади та правоохоронців публічно прозвітувати про результати розслідування справи, яку високопосадовці публічно називали "справою честі". Торік колеги Шеремета провели у Києві акцію
У другу річницю смерті- колеги журналісти вимагають від влади та правоохоронців публічно прозвітувати про результати розслідування справи, яку високопосадовці публічно називали "справою честі". Торік колеги Шеремета провели у Києві акцію

"Відсутність прогресу в цій резонансній справі – це тривожний сигнал для всієї журналістської спільноти, для суспільства в цілому: безкарність за злочини проти медійників породжує нові злочини", - йдеться у заяві.

Журналісти нагадали, що минулого року президент Петро Порошенко вимагав провести публічний звіт про результати розслідування, але він так і не відбувся. Зазначається, що журналістське розслідування вбивства відкрило набагато більше інформації, ніж офіційне розслідування МВС.

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань, у 1990-х-2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом – "Першого каналу". Останні 5 років жив у Києві, працював в "Українській правді", а також на радіо "Вести".

Європейську нагороду DIG Award 2018 отримав фільм про вбивство журналіста "Української правди" Павла Шеремета "Вбивство Павла". 2 червня в Італії її отримала одна з творців стрічки - Олена Логінова. Фільм-розслідування спільного виробництва Слідство.Інфо та Organized Crime and Corruption Reporting Project був визнаний кращим, зокрема, за фільм Al Jazeera та інших всесвітньо відомих медіа.

Зараз ви читаєте новину «"Війна не закінчена" - у середмісті Києва підірвали журналіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути