Ексклюзиви
вівторок, 09 січня 2024 21:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Вашингтон у 2022 році не дозволив Залужному провести зухвалий контрнаступ, який міг змінити хід війни - ЗМІ

Вашингтон у 2022 році не дозволив Залужному провести зухвалий контрнаступ, який міг змінити хід війни - ЗМІ
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у 2022 році пропонував "зухвалий" план контрнаступу в Запорізькій області. Фото: Генштаб

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у 2022 році пропонував "зухвалий" план контрнаступу в Запорізькій області.

Він міг змінити хід війни, але США виступали проти. Про це повідомляє Business Insider у вівторок, 9 січня, з посиланням на нову книгу кореспондента The Wall Street Journal Ярослава Трофімова Our Enemies Will Vanish (Згинуть наші воріженьки).

Як сказано в книзі, сміливий і "за деякими оцінками ризикований" план Залужного передбачав прорив на Запорізькому напрямку 2022 року і мав перерізати так званий сухопутний коридор, щоб ізолювати російські війська в окупованому Криму.

Під час обговорення планів контрнаступу 2022 року із західними партнерами президент Володимир Зеленський і Залужний підтримували просування до Азовського моря через Запорізьку область. Тоді російські окупанти ще не збудували там великих мінних полів і фортифікацій, що полегшувало можливий прорив.

У книзі сказано, що такий крок був би складним завданням, тому що прорив мав бути водночас глибоким і таким широким, щоб не дати росіянам контратакувати й атакувати фланги сил наступу. Але якби план спрацював, Україна могла б "забрати у Москви її найбільший приз у війні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий контрнаступ ЗСУ – де він можливий і які сили потрібні

"Україна просила небагато" - для здійснення плану, за оцінками Залужного, потрібно було лише додатково 90 гаубиць і достатньо артилерійських боєприпасів.

Як сказано у статті, "важко оцінити", чи вистачило б цього озброєння, але є ймовірність, що за достатніх бойових сил Україна могла б домогтися успіху, схожого на результати харківського контрнаступу у вересні 2022 року.

Планування проводили в той час, коли Україна "ще не продемонструвала свою майстерність у контрнаступі", і в США ставилися до ідеї насторожено, побоюючись, що наступ відкриє вразливі ділянки вздовж лінії фронту.

Як пише Трофімов, з точки зору США "провал був імовірним, а його наслідки - потенційно катастрофічними". Вашингтон не підтримав план України та підштовхнув її зосередитися на іншій цілі контрнаступу - Херсоні, який вважався "більш безпечним варіантом", а ставки "були не такі високі".

За словами співрозмовників журналіста серед помічників Залужного, той наполягав, що Україна "повинна атакувати там, де нам потрібно, а не там, де ми можемо", але оскільки США контролювали більшу частину військової допомоги Україні, варіантів залишалося небагато, і ціллю обрали Херсон, ідеться в книзі.

Журналіст стверджує, що головнокомандувач ЗСУ у 2022 році хотів провести контрнаступ із "високими ризиками і високою нагородою" в разі успіху, але цього так і не сталося. Україна почала контрнаступ на Запорізькому напрямку на рік пізніше, ніж планував Залужний, і цього разу Росія була більш підготовленою, пише Трофімов.

Великі російські укріплення стали однією з причин, через яку контрнаступ України у 2023 році "не досяг своїх цілей", ідеться у статті.

У книзі Трофімов також зазначає, що серйозну критику викликала нездатність західних партнерів України піти на сміливий крок і передати Силам оборони потужну зброю, не переймаючись "потенційною ціною".

Київ розчарований у прогресі деокупації територій України.

Тому цей "пріоритет" тимчасово змістили на користь максимального знищення військ РФ. Про нову "жорстку" стратегію України заявляє Bild, посилаючись на слова ряду офіцерів ЗСУ.

За їхніми словами, головна мета - досягти максимально позитивного коефіцієнта знищення на користь України на тій чи іншій ділянці фронту.

Даний сценарій передбачає, що українські війська можуть відступати з тих позицій, де "виграш" у співвідношенні сил не за ними.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон у 2022 році не дозволив Залужному провести зухвалий контрнаступ, який міг змінити хід війни - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути