Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2024 16:18

В СБУ забрали справу про стеження за журналістами

В СБУ забрали справу про стеження за журналістами
Приховані камери СБУ встановила у вішаки для одягу. Місце під них було вирізане і в вішаках, і в стінах, розповіли Bihus.Info. Фото: Bihus.Info

Справу про стеження за журналістами проєкту Bihus.Info розслідуватиме Державне бюро розслідувань.

Про це у вівторок повідомив Офіс генерального прокурора.

"Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань", - сказав Офіс генпрокурора.

Досудове розслідування розпочато за заявою представника журналістської редакції Bihus.info щодо незаконного встановлення і використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні заміського комплексу у Київській області.

"Порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції", - заявив генпрокурор Андрій Костін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "30 хмирів встановлювали камери у спальнях": спливли подробиці стеження за журналістами Bihus.Info

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що готує депутатське звернення до Офісу генпрокурора з проханням доручити розслідування у справі іншому правоохоронному органу, а не СБУ.

Вчора Bihus.Info повідомили, що за ними незаконно стежила СБУ. Розповіли, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше восьми кімнатах етнографічного комплексу "Українське село" під Києвом, де журналісти проводили корпоратив.

СБУ у відповідь заявила, що окремі співробітники Bihus.Info були клієнтами наркодилерів.

Голову СБУ Василя Малюка викликали у Верховну Раду на доповідь.

У січні в мережі YouTube з'явилося відео з телефонними розмовами нібито працівників Bihus.Info. Журналіст Денис Бігус заявив, що прослуховування і спостереження були незаконними. Редактор Bihus.Info Максим Опанасенко сказав, що за співробітниками Bihus.Info стежили щонайменше декілька місяців.

Після цього СБУ заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування і відеозйомки.

Журналістка Bihus.Info подала заяву до Нацполіції за трьома статтями - втручання в особисте життя, перешкоджання журналістській діяльності і порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер.

Зараз ви читаєте новину «В СБУ забрали справу про стеження за журналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути