Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2024 15:12

Український ріпак викрадають компанії, пов'язані з Кадировим - розслідування

Український ріпак викрадають компанії, пов'язані з Кадировим - розслідування
Ріпак викрадали з окупованих районів Херсонщини. Фото: Pexels

Пов'язані з наближеним до батька глави Чечні Рамзана Кадирова російські компанії протягом 2023 року вивезли з окупованих районі.

Йдеться про родину Ісаєвих - соратників колишнього президента Чечні Ахмата Кадирова. Також ці компанії пов'язані з партією "Единая Россия". Про це йдеться у спільному розслідуванні Білоруського розслідувального центру, об'єднання українських хакерів KibOrg та проєкту Радіо Свобода "Схеми".

Такі дії є воєнним злочином.

Російська компанія ТОВ "Торгтрейд" вивезла з Херсонської області 113 партій насіння озимого ріпаку загальною вагою 2,6 тис. т. Значна частина цього обсягу, згідно з даними Федеральної державної інформаційної системи "Зерно", переправили до білоруського ВАТ "Новоельнянський міжрайагроснаб". Директор "Торгтрейду" Вадім Алексєєв підтвердив експорт продукції з окупованих територій.

У російському реєстрі юридичних осіб вказано, що власницею "Торгтрейду" є 77-річна жителька Чечні Роза Моллаєва. Але не вдалося знайти докази, що вона є справжньою власницею бізнесу.

"Під час спроби зв'язатися з Моллаєвою журналісти натрапили на чоловіка на ім'я Тамєрлан Беріханов, який представився "господарем безпосередньо всього цього бізнесу, включаючи Білорусь". Виявилося, що Беріханов тісно пов'язаний з родиною Ісаєвих і раніше працював у Департаменті фінансів Грозного", - йдеться у повідомленні.

Російська компанія ТОВ "Агротрейд" фігурує у документах щодо 30 поставок насіння ріпаку на 671,8 тис. т для білоруських підприємств "Новобелицький комбінат хлібопродуктів" та ТОВ "Агропродукт". Власником "Агротрейду" є Антон Тихомиров. Це колишній український бізнесмен, який співпрацював з окупаційною адміністрацією Криму й обіймав посаду секретаря ялтинського місцевого відділення партії "Единая Россия".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва заявила про "рекордний урожай" під час продовольчої кризи

Постачальниками зерна також є російська фірма ТОВ "Велес-Агро" та приватний підприємець Алексей Лук'янченко.

Ціни на ріпак з окупованих територій України були значно нижчими за ринкові. Але фігуранти розслідування відмовилися коментувати це питання.

Вивезення агропродукції з окупованих територій порушує міжнародні закони. Проте Росія направляє українське зерно та інші сільгосппродукти на свій експортний ринок, видаючи їх за російські.

Підконтрольний окупантам глава Криму Сергій Аксьонов визнав викрадення українського зерна.

Російські загарбники звозять зерно до Криму із захоплених військовими РФ частин Херсонської та Запорізької областей.

Зараз ви читаєте новину «Український ріпак викрадають компанії, пов'язані з Кадировим - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути