пʼятниця, 30 листопада 2012 14:13

Українська журналістка, яку викрали в Сирії, розповіла, що вона працює на російські спецслужби

Українська журналістка, яку викрали в Сирії, розповіла, що вона працює на російські спецслужби
Відеозапис з Кочнєвою з'явився на YouTube 28 листопада

Українська журналістка Анхар Кочнєва, викрадена в Сирії на початку осені після кількох місяців роботи на російські ЗМІ, знову вийшла на зв'язок. В інтернеті з'явилося відеозвернення жінки, в якому вона оголосила себе співробітницею російських і сирійських спецслужб. Ймовірно, вона зробила це під тиском, вважають її колеги. А експерти припустили, що жінка перебуває в руках "Аль-Каїди".

Відеозапис з Кочнєвою з'явився на YouTube 28 листопада. Журналістка сидить перед камерою, з головою, закутаною у хустку, часто опускає очі. Вона говорить арабською, так що для масової аудиторії в коментарях до цього відео автори розмістили короткий переклад.

"Моє ім'я Кочнєва Анхар Володимирівна, громадянка України, 1972 року народження. Жила в Росії, але громадянка України. Приїхала до Сирії в січні 2012 року в якості журналіста. З підробленим пропуском журналіста. Насправді, основна робота була перекладачем між росіянами та сирійськими офіцерами. Брала участь у боях у Баба Амру і Забадані. Була перекладачем у російського офіцера Петра Петрова, сирійських офіцерів Ессам Захреддіна і Алі Хізама. Коли жила в Сирії, проводила зустріч з генералом Асефі Шавкатом, який мене направив в Хомс. Крім Хомса була в Халебі , Ідлібв і Забадані також перекладачем", - сказала вона.

Далі Кочнєва розповідає, що була захоплена в полон, коли їхала з Тартуса в Дамаск. "Прошу російське та українське уряду виконати вимоги викрадачів", - каже жінка.

Які їх вимоги, на відео вона не повідомляє, як не говорила і в попередньому зверненні. Судячи з усього, викрадачі або зв'язувалися безпосередньо з дипломатами, або взагалі поки не вирішили, що просити в обмін на журналістку. В українському МЗС заявляли два тижні тому, що переговори про звільнення жінки вже йдуть, але вимоги розкривати не стали, пояснивши це можливими негативними наслідками для заручниці.

"Ми не хотіли б розголошувати деталі заходів по звільненню Анхар Кочнєвої, а їх проводиться досить багато", - заявив прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров.

Він також заявив, що міністерство не готове коментувати факти, викладені у відеозаписі.


Зараз ви читаєте новину «Українська журналістка, яку викрали в Сирії, розповіла, що вона працює на російські спецслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути