вівторок, 18 вересня 2012 08:50

Україною шириться не до кінця вивчена вірусна хвороба головного мозку

Україною шириться не до кінця вивчена вірусна хвороба головного мозку
Хвороба поширюється завдяки комарам. Фото: doseng.org

В Україні територіями з лихоманкою Західного Нилу (ЛЗН) визначені території у 70 населених пунктах 18 регіонів. Про це повідомив перший заступник Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександр Кравчук, пише УНН.

За період 2006-2011 рр. зареєстровано 44 випадки захворювань на ЛЗН: у Запорізькій області – 29 (у т.ч. 1 закінчився летально), Донецькій – 10, Миколаївській – 2, Херсонській, Полтавській, Харківській (завезений із Греції) по одному.

Найбільше випадків було зареєстровано у 2008 та 2011 рокам (по 11 випадків).

Як повідомляється у відповіді, серед зафіксованих у 2011 році випадків 5 були у Запорізькій області, Донецькій – 3 (з них 1 завезений з Греції), Миколаївській – 2, Полтавській – 1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американців косить вірус Західного Нілу: за тиждень кількість хворих збільшилася на 60%

За 7 місяців 2012 року зареєстровано 3 випадки серед дорослих, всі з Полтавської області, та у 10-річної дитини із Полтави.

За словами О.Кравчука, всі випадки захворювань пов'язані з укусами комарів – переносників збудника інфекції під час виконання робіт по господарству на територіях присадибних ділянок, за місцем проживання, під час перебування біля річок та озер.

Найчастіше за період з 2006 року реєструвалися випадки захворюваності на лихоманку Західного Нілу у Запорізькій - 50%, Донецькій - 22% та Полтавській - 11% областях.

У всіх зафіксованих СЕС випадках жертвами лихоманки були громадяни України і практично у всіх випадках зараження відбувалося на території України, окрім одного випадку, де зараження жінки зі Сніжного Донецької області могло відбутися у Греції.

У СЕС повідомляють, що до винищення, відлякування та захисту людей від нападу комах, які є переносниками збудника хвороби.

Щорічно проводяться сезонні гідротехнічні роботи, які спрямовані на ліквідацію виплоду комарів, а також на створення умов, непридатних для розвитку личинок (роду Anopheles та деяких видів комарів родів Aedes та Culex). Обсяг проведених таких заходів по видам робіт склав: засипка водойм – 114,83 га, упорядкування водоймищ – 27 тисяч 196,2 га, упорядкування водотоків – 13 813 км, територій – 54 тисяч 618,4 га, осушування боліт – 1 105,6 га.

Оперативна площа обробок в Україні проти імаго (личинки) комарів у приміщеннях склала 20 681,9 тис. м? та поза приміщеннями – 1 303,5 тис. м?, проти личинок комарів на відкритих та прилеглих до водойм територіях – 6 012,5 га.

У 5 регіонах України (Дніпропетровська, Донецька, Миколаївська та Сумська області та АР Крим) проводилася біологічна боротьба з личинками комарів шляхом зариблення водойм личинкоїдними рибами, що дозволило оздоровити водойм та річок на площі у 16 140,6 га.

Лабораторне обстеження та підтвердження тестування зразків матеріалів від хворих з підозрою на захворювання лихоманкою Західного Нілу проводиться в лабораторії вірусології та СНІД ДЗ "Центральна санепідстанція МОЗ України", що є організаційно-методичним центром з питань лабораторної діагностики інфекційних хвороб вірусної етіології. Дослідження первинного матеріалу від зазначеної категорії хворих запроваджено у регіональних вірусологічних лабораторіях закладів Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Довідка: Лихоманка Західного Нілу – інфекційна хвороба вірусної етіології, яка за Міжнародними медико-санітарними правилами (2005р.) віднесена до інфекційних хвороб, що мають міжнародне значення.

Лихоманка Західного Нілу (або західно-нільський енцефаліт) – гостре не до кінця вивчене вірусне захворювання, яке переноситься комарами роду кулекс та характеризується гарячкою, серозним запаленням мозкових оболонок.

Зараз ви читаєте новину «Україною шириться не до кінця вивчена вірусна хвороба головного мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути