четвер, 26 липня 2012 16:38

Українців почали евакуйовувати із охопленої війною Сирії

Українців почали евакуйовувати із охопленої війною Сирії
Українців серед постраждалих у війні немає. Фото: zerkalo.az

Розпочато евакуацію українських громадян із Сирії у зв'язку із загостренням ситуації в цій країні, заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров.

"На виконання доручення президента України, відповідно до рішення уряду України та у зв'язку із загостренням безпекової ситуації в Сирії повідомляємо, що держава Україна, Міністерство закордонних справ України у взаємодії з іншими міністерствами і відомствами проводять евакуацію громадян України з Сирії", - заявив Олександр Дикусаров.

За словами представника зовнішньополітичного відомства, 26 липня о 10.30 і 10.40 за київським часом в аеропорту Дамаска здійснили посадку два літаки Ан-32 МНС України.

Він також повідомив, що напередодні посольством України в Сирії була проведена робота зі складання списків громадян, які бажали повернутися в Україну через загострення ситуації в Дамаску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирійська влада попередила, що може застосувати хімічну зброю

Станом на 12.00 на борту двох літаків перебувають 62 громадянина України, з них 28 дорослих і 34 дитини. При цьому, як зазначив Олександр Дикусаров, з дорослих майже всі - жінки. "Тобто, ми евакуюємо з Дамаска жінок і дітей", - сказав він.

Дикусаров повідомив, що перший український літак вилетів з аеропорту Дамаска о 12.40. Обидва літаки з евакуйованими прямуватимуть маршрутом Дамаск - Анкара - Київ (аеропорт "Бориспіль"). Посадку в Анкарі вони зроблять для дозаправки орієнтовно о 15.40.

Очікується, що літаки прибудуть до "Борисполя" о 18.30 і о 18.40 відповідно.

Представник відомства додав, що МЗС буде в подальшому складати списки громадян України, які хочуть евакуюватися з Сирії. За словами Дикусарова, посольство України в Сирії намагається встановити зв'язок з максимальною кількістю українських громадян у цій країні для складання списків на подальшу евакуацію, проте це ускладнюється тим, що українці не стають на консульський облік після прибуття до Сирії.

За його словами, зараз у посольстві підтримують зв'язки з кількома сотнями українців.

При цьому Олександр Дикусаров нагадав, що відомство з грудня 2011 року зверталося до громадян України, які залишилися в Сирії, з рекомендацією залишити країну, використовуючи доступні регулярні авіарейси, а тим громадянам, які були в Україні, рекомендували не планувати свої подорожі в Сирію.

Представник зовнішньополітичного відомства при цьому підкреслив, що серед постраждалих і загиблих в результаті теракту в Дамаску 18 липня громадян України немає.

Відповідаючи на запитання журналістів, Дикусаров заявив, що Україна не вивозить своїх дипломатів із Сирії через загострену ситуацію. За його словами, вони перебуватимуть там доти, доки в Сирії залишатимуться інші громадяни України.

Зараз ви читаєте новину «Українців почали евакуйовувати із охопленої війною Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути