четвер, 26 липня 2012 15:20

Люті вороги Асада захопили найважливіші міста на північному сході Сирії

Люті вороги Асада захопили найважливіші міста на північному сході Сирії
У 20-мільйонній Сирії проживають приблизно два мільйони курдів. Фото: arms-expo.ru

Курди, які компактно проживають на північному сході Сирії, взяли під свій контроль основні міста регіону, пише The Guardian. Згідно з цією інформацією, ніякого істотного опору з боку урядових військ курдські збройні загони не зустріли.

Дві основних військово-політичних сили сирійського Курдистану - Курдська національна рада і партія "Демократичний союз" - минулого тижня підписали угоду про співробітництво та координацію дій. Домовленість була досягнута в Ербілі - адміністративному центрі іракського Курдистану.

За даними видання, активну допомогу сирійським курдам надають їх одноплемінники з сусіднього Іраку, де фактично діє незалежна курдська держава, яка розбагатіла на продажу нафти. Зокрема, підписанню угоди між двома організаціями сирійських курдів сприяв керівник іракського Курдистану Масуд Барзані - один з найлютіших ворогів Башара Асада.

При владі сім'ї Асадів сирійські курди постійно піддавалися гонінням і дискримінації. Сотні тисяч довгий час навіть були позбавлені громадянства. В ході нинішнього повстання в Сирії місцеві курди поки зберігають нейтралітет, оскільки побоюються підйому націоналістичних настроїв в країні після можливого повалення чинного режиму.

Для того, щоб зняти цю стурбованість, сирійська національна рада вже оголосила, що в новій державі етнічні та релігійні меншини не будуть піддаватися утискам. Крім того, лідером цієї ради був обраний етнічний курд - Абдулбасет Сейда.

У 20-мільйонній Сирії проживають приблизно два мільйони курдів. Більшість з них компактно розселені на північному сході країни.

Зараз ви читаєте новину «Люті вороги Асада захопили найважливіші міста на північному сході Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути