Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2012 09:42

У Сирії спостерігачі ООН потрапили під обстріл

У Сирії спостерігачі ООН потрапили під обстріл
Спостерігачі ООН були відправлені в Сирію навесні 2012 року. Фото: Лента.ру

Конвой спостерігачів ООН, у складі якого був глава місії сенегальський генерал Бабакар Гайе (Babacar Gaye), потрапив під обстріл. Про це оголосив у понеділок, 30 липня, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Конвой, що складався з п'яти автомобілів, був обстріляний з автоматичної зброї у неділю, 29 липня, в 17 кілометрах від міста Хомс. Ніхто зі спостерігачів ООН не постраждав, однак кулі потрапили в дві з п'яти машин. Хто обстріляв конвой, урядові війська або сили опозиції, не уточнюється.

Спостерігачі ООН були відправлені в Сирію навесні 2012 року, коли йшлося про втілення в життя плану мирного врегулювання, підготовленого спецпредставником ООН і ЛАД Кофі Аннаном. Однак домогтися виконання "плану Аннана", що передбачає припинення бойових дій і забезпечення доступу в країну гуманітарних організацій, так і не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пророкують масштабну бійню в Сирії. Але втручатися не збираються

В середині червня робота місії спостерігачів ООН в Сирії на деякий час була припинена з міркувань безпеки. На даний момент в країні знаходяться 300 спостерігачів, чий 30-денний мандат закінчується в серпні. США, Франція і Великобританія вже оголосили, що в обставинах, що склалися, не бачать сенсу в продовженні терміну перебування спостерігачів в Сирії. Росія в липні, в свою чергу, пропонувала Радбезу ООН продовжити мандат місії відразу на три місяці.

Озброєний конфлікт між прихильниками сирійського президента Башара Асада та опозицією триває з березня 2011 року. За даними правозахисних організацій, з моменту початку протистояння загинули щонайменше 19 тисяч людей. На даний момент урядові війська та опозиція борються за контроль над економічною столицею Сирії - містом Алеппо.

 

Зараз ви читаєте новину «У Сирії спостерігачі ООН потрапили під обстріл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути