пʼятниця, 27 липня 2012 12:57

США пророкують масштабну бійню в Сирії. Але втручатися не збираються

США пророкують масштабну бійню в Сирії. Але втручатися не збираються
Сирійські повстанці поповнюють запаси зброї. Фото: uainfo.censor.net.ua

Сполучені Штати висловили побоювання, що сирійські урядові війська готуються здійснити бійню в другому за величиною місті країни, Алеппо. На думку Державного департаменту США, стягання до Алеппо танків, бойової авіації та вертольотів свідчить про неминучість і близькість великомасштабної військової операції.

У свою чергу, сирійські повстанці поповнюють запаси зброї та медикаментів в очікуванні атаки на свої позиції в Алеппо - місті з двохмільйонним населенням, який є комерційною столицею Сирії.

"Наші серця - з жителями Алеппо, - заявила Нуланд. - Те, що там відбувається, - це чергова спроба приреченого режиму зберегти контроль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розлючені демонстранти спробували захопити посольство Сирії в Єгипті

При цьому вона додала, що Вашингтон не втручатиметься в сирійський конфлікт і обмежиться наданням невійськової допомоги повстанцям, які вже протягом 16 місяців намагаються повалити режим Башара Асада.

"Ми не вважаємо, що, підливаючи олії у вогонь, можна врятувати життя", - зауважила представник Держдепу.

У Сирії від березня 2011 року триває протистояння влади й опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах над мирним населенням. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки Асада вибили повстанців з центру Дамаска

Тисячі жителів вже покинули місто через побоювання, що в найближчі дні він опиниться в центрі масштабного бою.

Агентство France-Presse передає слова співробітника сирійських спецслужб про те, що на околиці Алеппо перекидають війська спеціального призначення для "масованого контрнаступу в п'ятницю або суботу".

Подібні повідомлення надходять і від активістів опозиції, які розповідають, що з боку Дамаска до Алеппо стягуються урядові війська. Повідомляється також про те, що колони танків і військових вантажівок направляються до Алеппо від міста Хама і з боку кордону з Туреччиною в провінції Ідліб.

За словами повстанців, в четвер в Алеппо вбито щонайменше 34 людини внаслідок обстрілу з боку урядових сил. Один антиурядовий активіст розповів агентству Reuters, що більшість загиблих - мирні жителі, адже повстанці не закріплюються на якомусь одному місці, а постійно пересуваються по місту.

Зараз ви читаєте новину «США пророкують масштабну бійню в Сирії. Але втручатися не збираються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути