вівторок, 24 липня 2012 09:42

Обама не хоче мирного врегулювання конфлікту в Сирії

Обама не хоче мирного врегулювання конфлікту в Сирії
В Білому домі щодня проходять наради, на яких розглядається ситуація в Сирії. Фото: reporterus.com

Адміністрація президента США Барака Обами залишила спроби домогтися мирного врегулювання конфлікту в Сирії, пише The New York Times з посиланням на інформовані джерела у Вашингтоні. Замість цього США збільшать обсяги допомоги повстанцям і постараються створити коаліцію країн, готових змусити Башара Асада покинути свою посаду

Як відзначає видання, американські дипломати вже почали переговори з турецькими та ізраїльськими колегами про координацію дій після падіння нинішнього сирійського режиму.

За даними джерел New York Times, в Білому домі щодня проходять наради, на яких розглядається ситуація в Сирії. Зокрема, там обговорюють плани Ізраїлю завдати удару по складах з хімічною зброєю, якщо з'явиться реальний ризик потрапляння її в руки ісламських екстремістів, перш за все - руху "Хізбалла". Американці такі плани не схвалюють, побоюючись, що це дасть Асаду можливість згуртувати навколо себе сирійців перед обличчям "ізраїльської агресії".

У Вашингтоні також заявили, що США не надаватимуть військову допомогу повстанцям, залишивши це Туреччині, Саудівській Аравії та Катару. Натомість американці збираються допомагати повстанцям екіпіровкою, комунікаційним устаткуванням і тренувати їх.

Американські військові вважають, що найслабшим місцем сирійських повстанців зараз є їх нездатність координувати свої дії, саме тому Вашингтон приділяє підвищену увагу постачання опозиціонерів засобами зв'язку. Не виключається і надання противникам Асада розвідувальної інформації про пересування урядових сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирійська влада попередила, що може застосувати хімічну зброю

Експерти вважають, що адміністрація Обами має намір скористатися останніми успіхами повстанців, щоб закріпити і розвинути їх ініціативу. Крім того, широкомасштабна підтримка опозиціонерів стане відповіддю Росії і Китаю, які не бажають приймати в СБ ООН резолюцію із засудженням офіційного Дамаску.

За словами одного з експертів, опитаних газетою, США проводять операцію по "контрольованому знесенню" нинішнього сирійського режиму. При цьому він визнав, що як і при будь-якій операції подібного роду "щось може піти не так".

Раніше повідомлялося, що агенти ЦРУ в Туреччині вже допомагають Катару і Саудівській Аравії постачати військову і фінансову допомогу сирійським повстанцям, проте представники опозиції вже після цього скаржилися, що у Вашингтоні з ними ніхто розмовляти не бажає, а США самоусунулися від вирішення сирійського кризи.

Зараз ви читаєте новину «Обама не хоче мирного врегулювання конфлікту в Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути