понеділок, 26 листопада 2012 18:44

У Норвегії вперше показали відео теракту Брейвіка

У Норвегії вперше показали відео теракту Брейвіка
Фото: скріншот з Youtube

Запис теракту, який влаштував Андерс Брейвік в столиці Норвегії Осло в 2011 році, показала національна телекомпанія NRK. На ній видно, як терорист паркує біля урядової будівлі автомобіль, начинений вибухівкою, після чого швидко покидає транспортний засіб, а через кілька хвилин потужний вибух накриває квартал. Жертвами трагедії, яка передувала масовому вбивству дітей на острові Утойя, стали вісім осіб, більше 90 отримали травми.

Повне відео першого з двох терактів, який влаштував Андрес Брейвік 22 липня 2011 року, було вперше показано по норвезькому телебаченню. Кадри з камер спостереження свідчать, що о 15:16 за місцевим часом екстреміст припаркував біля урядової будівлі білий "Volkswagen Crafter", начинений 500-кілограмовою вибухівкою. Після цього він, одягнений у форму поліцейського, вийшов з авто і зник. Через дев'ять хвилин прогримів потужний вибух, який накрив урядову будівлю і вибив усі вікна в сусідніх офісах. Під уламками загинули вісім осіб.

Як відомо, ще 69 чоловік, більшість з яких були дітьми, Брейвік розстріляв на острові Утойя, куди він вирушив одразу після теракту в центрі Осло.

Тим часом в парламенті країни тривають слухання з приводу скоєних Брейвіком злочинів: міністри звітують, чому вони не змогли запобігти трагедії. Крім того, сьогодні вперше в історії країни чинному главі уряду доведеться пояснюватися перед депутатами: в парламенті заслухають норвезького прем'єра Йєнса Столтенберга. Глава парламентського "комітету 22 липня" Андерс Анундсен зазначив, що для Столтенберга не буде ніяких поблажок - "з нього спитають не менше, ніж з інших", цитує ИТАР-ТАСС.

33-річний терорист був засуджений до максимально можливого покарання за тероризм - 21 року в'язниці з правом наступного продовження терміну. Він відбуває покарання у трикімнатній камері норвезької в'язниці Іла і регулярно пише багатосторінкові скарги на "нелюдські" умови утримання.


Зараз ви читаєте новину «У Норвегії вперше показали відео теракту Брейвіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути