середа, 29 серпня 2012 06:30

21 рік в'язниці отримав убивця 77 людей

Автор: фото: REUTERS
  Норвезький терорист Андерс Брейвік піднятою вгору і затисненою у кулак рукою вітає присутніх у залі суду перед оголошенням вироку. На талії має пасок зі скобою, до якої чіпляють наручники
Норвезький терорист Андерс Брейвік піднятою вгору і затисненою у кулак рукою вітає присутніх у залі суду перед оголошенням вироку. На талії має пасок зі скобою, до якої чіпляють наручники

Норвежець 33-річний Андерс Брейвік отримав 21 рік в'язниці за вбивство 77 людей і поранення 240. У п'ятницю в столиці Осло терориста засудили до максимального строку, що передбачають місцеві закони. Його можуть продовжити, якщо Брейвіка вважатимуть небезпечним для суспільства.

Вирок одноголосно винесли п'ятеро суддів. Убивця вислухав його з посмішкою.

— Я хочу перепросити всіх націоналістів Норвегії та Європи, які беруть участь у боротьбі, за те, що не зміг убити більше, — каже Брейвік.

Суддя Елізабет Арнцтен перервала його. Підсудний у темному костюмі з краваткою посміхнувся. Він сидів поруч з адвокатом. Від родичів жертв його відділяла скляна перегородка.

— Не відмовляюся від того, що зробив. Якби довелося, зробив би це вдруге, — додає.

Головний прокурор Норвегії говорить, не подаватиме апеляцію.

— Брейвік завжди вважав себе нормальним. Рішенням суду він не здивований, — каже адвокат. І наголошує, що його підзахисний образився б, якби його визнали психічно хворим і не ув'язнили.

— Я вірю, що він з'їхав з глузду. Але це політичне безумство, а не психічне, — коментує Торі Беккедал, який вижив у стрілянині на острові Утойя.

Брейвік виступає проти уряду, що, за його словами, "закриває очі на іммігрантів". Термін відбуватиме у в'язниці "Іла" на околиці Осло. Матиме окрему камеру розміром 8 кв. м. Там є телевізор, ліжко, невеликий стіл і ноутбук. Доступу до інтернету у в'язня не буде. Зможе тільки писати листи, що перевірятимуть охоронці тюрми. Загалом там 124 арештанти. На прохання злочинця, охоронці приноситимуть йому з бібліотеки книжки. Щотижня матиме годину зустрічі з відвідувачами. При цьому будуть присутні охоронці — лише чоловіки. Зможе відвідувати тренажерний зал і працювати у в'язничних майстернях із виготовлення меблів та шапок. Своїм часом розпоряджатиметься на власний розсуд. Єдине правило режиму — прокидатися о сьомій ранку разом з іншими злочинцями.

— Він — людина. І має свої права. Тюремний режим має бути гуманний, — пояснює керівництво в'язниці.

Торік наприкінці липня Андерс Брейвік влаштував теракт в Осло. Залишив замінований мікроавтобус біля комплексу держустанов. Під час вибуху загинули восьмеро людей. Далі відправився на острів Утойя, де у літньому таборі відпочивало молодіжне крило правлячої Лейбористської партії. Розстріляв 69 людей, більшість були підлітки. Після цього здався поліції. Каже, вбивав, щоб надихнути "войовничих націоналістів" по всій Європі.

В'язні найчастіше читають кулінарні книжки

У Норвегії 60 в'язниць. Зараз обговорюють можливість закриття 27 — тих, що вміщують менш як 30 засуджених. У країні немає довічного ув'язнення. Максимальний термін — 21 рік. У Норвегії один із найнижчих показників рецидиву в Європі. Лише близько 20% колишніх арештантів протягом двох років після звільнення знову потрапляють за ґрати.

Одна з найгуманніших в'язниць у світі — норвезька "Хальден". Її відкрили позаторік. Розташована у лісі. Головний акцент роблять на реабілітації, а не на покаранні вбивць, ґвалтівників і педофілів. У кожній камері розміром у 10 "квадратів" є телевізор з плоским екраном, туалет і душ з білими махровими рушниками. Засуджені мають власні холодильники, шафи та столи. Вікна виходять на сосновий ліс.

У тюрмі 245 в'язнів-чоловіків і 340 співробітників, зокрема вчителі та медики. Щоранку засуджені прокидаються о 7.30, спати лягають о 20.30. Хто не хоче харчуватися в їдальні, може купити у тюремному магазині все для виготовлення суші, яловичину, халву. У бібліотеці в'язні найчастіше читають кулінарні книжки.

Рік перебування одного злочинця у "Хальден" обходиться державі приблизно у мільйон крон — 1,5 млн грн.

 

Міністри ходять по вулицях без охоронців

Андерс Брейвік — син дипломата і медсестри. Батьки розлучилися, коли йому виповнився рік. У дитинстві малював на стінах графіті з товаришем пакистанського походження. В юності захопився комп'ютерними іграми. Жив з матір'ю. Вона неодноразово казала, що останнім часом Андерс був одержимий політикою. За її словами, з "доброго і турботливого" сина він перетворився на "цілковито божевільного".

Друзі описують Брейвіка як дружелюбного і простого чоловіка, який у будь-який час прийде на допомогу. Кажуть, був трохи замкнутий, любив танцювати хіп-хоп, займався важкою атлетикою.

У Норвегії близько 5 млн жителів. 547 тис. із них — іммігранти. 2011-го їх кількість зросла на 79 тис. За словами норвежців, за рік після трагедії у столиці мало що змінилося, хоч влада обіцяла посилити заходи безпеки. Міністри ходять по вулицях без охоронців. До будівлі уряду може під'їхати і припаркуватися будь-чий приватний автомобіль.

 

Зараз ви читаєте новину «21 рік в'язниці отримав убивця 77 людей ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути