Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2012 10:56

У Дагестані сержант розстріляв товаришів по службі: убив 5 спецназівців і поранив 4

У Дагестані сержант розстріляв товаришів по службі: убив 5 спецназівців і поранив 4

У минулий вівторок, 28 серпня, близько 16 години сержант-контрактник "без видимих причин", як стверджує слідство, убив двох своїх товаришів по службі на КПП, а ще двох поранив, випустивши у них цілий автоматний ріжок. Потім черговий пройшов до однієї з казарм прикордонного загону, в якій відпочивали прикомандировані офіцери Центру спецназу ГУ МВС Росії по Алтайському краю, і відкрив вогонь по поліцейських. Контрактник встиг убити п'ятьох і поранити чотирьох спецназівців, перш ніж поліцейські почали стріляти у відповідь. За даними з неофіційних джерел, спочатку один з офіцерів нейтралізував нападника точним пострілом у груди, а потім вже його товариші з переляку буквально зрешетили кулями тіло прикордонника, пише Коммерсант, у статті "У розстрілі силовиків допустили побутовий мотив".

Як повідомили виданню в ГУ МВС по Алтайському краю, у минулий вівторок крайова поліція понесла найбільші втрати вбитими і пораненими з часів першої чеченської війни. З десяти алтайських спецназівців, які приїхали в Дагестан місяць тому в піврічне відрядження, не отримав поранень тільки один. Як кажуть поліцейські, всі поранені і тіла загиблих в четвер будуть доставлені спецрейсом у Барнаул. У п'ятницю в будівлі управління поліції відбудеться мітинг, після чого траурні процесії відправляться в Рубцовськ, де жили загиблі Сергій Блинскій, Іван Собінов, Сергій Кривенко та Віктор Шенкеля, а також в Бійськ, уродженцем якого був самий досвідчений боєць загону майор Олександр Шушаков (у відрядження на Північний Кавказ він виїжджав в цілому 13 разів).

За вчорашній день, як повідомляє ВСУ, експерти та слідчі оглянули тіла вбитих, допитали 16 свідків бійні і призначила вісім судово-медичних експертиз, проте про мотиви досконалої розправи слідство навіть у імовірною формі не повідомило. Відомо, що служба 30-річного контрактника Алієва в прикордонних військах ФСБ проходила не зовсім гладко. Ще в 2006 році його звільнили в запас, за офіційною версією, за недотримання умов контракту. Неофіційно ж командування загону просто висловило таким чином бійцеві свою недовіру, отримавши дані про те, що контрактник дотримується релігійно-екстремістських поглядів і навіть намагається проповідувати їх серед товаришів по службі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійня в Ємені з бойовиками "Аль-Каїди": загинули більше 100 осіб

Однак Алієв незабаром поновився на службі, заручившись підтримкою прокуратури: там після проведеної перевірки прийшли до висновку, що звільнення було невмотивованим. Підозрілого бійця тим не менш перевели з бойового складу до господарської обслуги, позбавивши його таким чином можливості користуватися зброєю. Як господарник офіційно озброївся в минулий вівторок, належить з'ясувати слідству.

Між тим, незважаючи на очевидний, здавалося б, мотив вбивства, багато ЗМІ вже припустили, що атака на спецназ була спланована лідерами бандпідпілля, які відвели Алієву роль терориста-смертника. Запропонована слідством кваліфікація вчиненого злочину дає підстави засумніватися в цьому висновку. Справа в тому, що практично всі організовані північнокавказькими бойовиками атаки на поліцейських розцінюються слідством як "посягання на життя співробітника правоохоронного органу з метою перешкоджання його законній діяльності" (ст. 317 КК РФ). На цей раз військові слідчі цю статтю застосовувати не стали, з чого можна зробити висновок про те, що скоєний злочин вони вважають не рекомендованим або спланованим "з лісу", а побутовим, скоєний на ґрунті раптово виниклої неприязні.

Зараз ви читаєте новину «У Дагестані сержант розстріляв товаришів по службі: убив 5 спецназівців і поранив 4». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути