четвер, 30 серпня 2012 03:25

"Бійня в Грузії може бути російською провокацією" - політолог

"Бійня в Грузії може бути російською провокацією" - політолог
iveroni.com.ge

МВС Грузії провело спецоперацією, що проходить поблизу дагестанської лінії грузино-російського кордону. За попередніми даними 11 бойовиків ліквідовано. Вбито 3 грузинських поліцейських.

"Влада тільки описує ситуацію. Заспокоює, - каже грузинський політолог Михаїл Тавкхелідзе. - На даний момент відомо, що бойовиків було близько 20 чоловік. Вони прийшли з дагестанської частини грузино-російського кордону. По даним МВС Грузії одинадцять вже вбито. Шість оточено. МВС намагається їх заарештувати. В тому районі, в Кахетії,  зараз дуже багато спецназу МВС".

Політолог розповів, що бойовиків виявили випадково.

"Там важкодоступна місцевість і прикордонників дуже легко обійти. Але місцеві хлопці біля річки щось святкували, а коли повертались до села, то наштовхнулись на озброєну групу.  Бойовикам нічого не залишалось як взяти їх в заручники. Але зниклих почали шукати, підняли правоохоронні органи.  Коли їх знайшли поліцейські, ці хлопці були вже одні. Бойовики їх залишили. Поліція від них дізналась, що  якісь озброєні люди захопили їх. Тому швидко почали оточувати територію. Бій був запеклим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійня у Грузії: під час спецоперації ліквідували бойовиків та визволили заручників

Загинуло 3 поліцейський, 5 поранено. На даний момент 11 бойовиків убили. Інших оточили, сутички продовжуються.

Тавклехідзе бачить два варіанти пояснення подій.

"Перший — російський. До нього підштовхує Інтерфакс, який співпрацює з ФСБ. Суть — російські силовикі такі ефективні, що витіснили бойовиків з Дагестану в Грузію. Але це найпростіша версія. Нащо ж ці бойовики в кількості 11 чоловік загинули? Вони могли легко здатись. Їх би ніколи Росії не видали. Доля була б куди краща, ніж смерть"

"Друга версія теж спекулятивна, але більш правдоподібна, - продовжує політолог. - Бійня в Грузії може бути російською провокацією. Розвідка боєм. Це були кавказці, які служили в російській збройних силах. Росіяни хотіли подивитись взаємодію грузинських військ, хто командує. Через космічні засоби розвідки це все легко відстежується. Таки речі дуже просто робляться. Береться чеченський чи дагестанський спецназівець. Йому кажуть: "Йдеш в Грузію. Робиш те й те. Не підеш — у твоєї родини проблеми". Ну що в такій ситуації не зробиш? Інших версій поки нема. Такого роду провокація  - це вперше на мої пам'яті".

Зараз ви читаєте новину «"Бійня в Грузії може бути російською провокацією" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути