четвер, 20 травня 2021 09:00

У трьох вінницьких маршрутках сталися теракти
3

18 років тому 20 травня у Вінниці на перехресті вул. Чекістів і Богуна стався третій наймасштабніший вибух у маршрутках. Загалом, від вибухів постраждало 44 людини. Сім осіб стали інвалідами, двоє загинули.

Перший вибух стався 11 вересня 2002 року приблизно о 09:10 біля універсаму "Вишенський" у маршрутці №35. Після вибуху салон загорівся одразу.

Усередині була одна пасажирка 54-річна Ганна Панасійчук. Коли жінка вибігла з маршрутки, яка палала, на ній горів одяг і волосся. Жінку терміново госпіталізували до лікарні. Мала опіки рук, голови, обличчя, пише vn.20minut.ua. Ганну рятували за кошти лікарні, потім родина самостійно шукала гроші. Після 40 днів лікування вона померла.

Другий вибух прогримів 6 травня 2003 року - біля тролейбусної зупинки "Вулиця Шевченка". Знову на маршруті № 35. Постраждали шість пасажирів і водій. Після вибуху повилітали вікна, спалахнула пожежа.

Перший вибух стався 11 вересня 2002 року близько 09.10 години біля універсаму "Вишенський" у маршрутці №35
Фото: 33kanal.com
Постраждало 44 людини. Сім осіб стали інвалідами, двоє загинули
 Жодній людині досі не повідомили про підозру

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирська маршрутка вибухнула після ДТП: у ній був водій

Першою версією слідства було те, що вибух стався через дезодорант. Хоч він і був усередині сумочки однієї з пасажирок, слідчі припускали, що балончик міг нагрітися від спеки, вибухнути й спричинити пожежу.

Через кілька днів після другого вибуху до редакцій вінницьких газет почали надходити видруковані на друкарській машинці анонімні листи. Перший отримали у виданні "Тумба", якого вже немає. У листі було зазначено: "Наступного разу жертв буде набагато більше. Ми не заспокоїмося, поки не отримаємо гроші".

Згодом журналісти отримали ще кілька листів із погрозами й чіткими інструкціями про передання коштів. Анонім писав, в яких купюрах мають бути гроші, хто саме має передати пакунок. Зустріч призначили на тролейбусній зупинці на перехресті Келецької та проспекту Космонавтів. Але вона не відбулася. "Жарти скінчилися. Грошей я не отримав, тепер ідеться про мільйон доларів. Якщо не вірите, то чергові вибухи стануться в кафе й магазинах", — писав анонім у п'ятому листі.

Після третього вибуху до опікового центру госпіталізували 14 людей, семеро з них були у важкому стані.

За два дні після третього вибуху, в одній із маршруток на Барському шосе виявили вибуховий пристрій. Він не здетонував. Експерти припускали, що під час руху один із дротів пристрою відійшов, тому вдалося уникнути нових жертв.

До відділку міліції приходив чоловік із повинною, однак довести його причетність до терактів не вдалося. З того часу міліція, поліція, СБУ та інші служби провели десятки обшуків, сотні судових експертиз, понад тисячу допитів. Але підозрюваного не встановили.

Мікроавтобус "Хюндай" підірвався біля контрольного пункту в'їзду-виїзду "Новотроїцьке" в Донецької області 24 лютого. Загинув водій і пасажирка, ще один чоловік зазнав поранення. Авто виїхало на роздільну смугу, де підірвалося на міні. Автобус розірвало на шматки.

Зараз ви читаєте новину «У трьох вінницьких маршрутках сталися теракти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути