Ексклюзиви
середа, 27 вересня 2017 12:18

Три диверсії на військових складах за рік - де ще в Україні вибухали боєприпаси

Три диверсії на військових складах за рік - де ще в Україні вибухали боєприпаси
Вибух боєприпасів у місті Калинівка, що нна Вінниччині 26 вересня / фото: ТСН

За часи незалежності України військові склади вибухали 7 разів.

Наймасштабніші трагедії трапились у 2004, 2005, 2006 і 2007 роках у селі Новобогданівка Мелітопольського району Запоріжжя. Вибухи знищили військову базу та півсела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у Калинівці кваліфікували як диверсію

Після початку війни на Донбасі найбільший вибух стався в балаклійському арсеналі, що на Харківщині. Крім цього, бойовики влаштували диверсію 2015 року на тимчасовому складі у Сватовому.

"Теракт чи напад може відбутися будь-де. Але коли відбувається три вдалі напади на військові склади за рік – це вже не випадковість та не збіг. Це системне в середині МО та СБУ. Тим більше, якщо була інформація про можливий напад саме у Вінницькій області, через яку почали антитерористичні навчання. Тому, хоча мені не подобаються жарти про "вінницький фєєрверк", вороги не ті, що жартують. Вороги ті, хто нехтують службовим обов'язком під час бойових дій", - каже учасник АТО Максим Колезніков.

Gazeta.ua зробила підбірку вибухів на складах зі зброєю в Україні.

Бахмут (колишній Артемівськ)

10 жовтня 2003 року загорілись об'єднані склади боєприпасів 52-ї механізованої бригади 6-го армійського корпусу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ. Полум'я знищило 10 з 17 складів. Вибухнули близько 3 тис. т снарядів. Пошкоджені 186 житлових будинків, п'ять шкіл і три лікарні. Двоє постраждалих.

У тюрму потрапили начальник складів та прапорщик. Слідство встановило, що вони різали метал в одному з капонірів.

Новобогданівка

Наймасштабніші вибухи в 275-му арсеналі ЗСУ відбувались 4 роки поспіль. Цю базу створили 1955-го. Крім новітніх розробок, там були боєприпаси царських часів та трофейна зброя.

Перший вибух стався 6 травня 2004 року. 90 тис. т боєприпасів вибухали протягом декількох днів. Радіус розльоту сягав 40 км. Евакуювали 1,5 тис. осіб. 5 людей загинули, 81 госпіталізована. З посади звільнили начальника Генштабу Олександра Затинайка.

23 липня 2005 року о 17:20 через високу температуру повітря загорівся склад зберігання боєприпасів. Причиною вибухів було самозаймання димової міни під дією високої температури навколишнього середовища. Були поранені п'ять осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовим дали по 6 років за Новобогданівку

2006 року на складах в Новобогданівці чотири рази виникали пожежі, але їх швидко вдавалося локалізувати. 9 серпня 2006-го знову прогримів вибух, склад загорівся, людей довелося евакуювати.

Останній вибух, але вже без пожежі, стався 18 травня 2007 року під час знищення боєприпасів. Як встановили пізніше, раптово спрацювали снаряди, пошкоджені в попередніх пожежах. Загинули двоє осіб.

Цвітоха

6 травня 2005 року пожежа сталася в одному зі сховищ 47-го арсеналу Міноборони в селі Цвітоха Славутського району Хмельницької області. Пожежу загасили протягом кількох годин. Під час локалізації вогню були поранені 9 військовослужбовців.

На території складу розташований гуртожиток для військовослужбовців, звідти евакуювали 300 чоловік. Село Цвітоха, в якому проживає 1785 чоловік, розташоване на відстані 1 км від складу. Ніхто їх місцевих не постраждав,

Лозова

27 серпня 2008 року стався вибух сховища військових боєприпасів на території військової частини А0829 у райцентрі Лозова, Харківщина. Через пожежу був поранений охоронець складу. Вогонь загасили лише через три дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежу в Лозовій спричинили фосфорні міни

Тодішній заступник начальника Генштабу Микола Цицюрський причиною пожежі назвав спеку. Проте суд винними визнав командира частини Олексія Полякова та його заступника Олександра Заїку. За версією слідства, вони не розпорядилися вчасно прибрати біля складу звалище, на якій почалася пожежа.

Сватове

29 жовтня 2015 року загорівся тимчасовий артилерійський склад у Сватовому Луганської області. В арсеналі перебували близько 3,5 тис. т боєприпасів різної модифікації. Через пожежу вони почали вибухати. Снаряди полетіли в місто, загинули троє військових і одна місцева. Були пошкоджені 640 будинків і 21 об'єкт соціальної сфери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шаг сделал - лежит кусок "Града" или снаряда"

За фактом вибухів відкрили кримінальне провадження за статтею тероризм. Пізніше у військовій прокуратурі заявили, що причина пожежі - службова недбалість посадових осіб.

Балаклія

23 березня 2017 року почалися вибухи на арсеналі боєприпасів у райцентрі Балаклія, що на Харківщині. Пожежа охопила кілька майданчиків зберігання танкових та артилерійських снарядів 125- і 152-міліметрового калібру, вогонь поширився приблизно на третину території бази, площа якої становить 368 га. Постраждали п'ятеро людей, загинули дві жінки. З міста та навколишніх сіл евакуювали 36 тис. чоловік. Були пошкоджені 265 будівель, у тому числі 231 житловий будинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухнув найбільший склад із боєприпасами

У Міністерстві оборони пожежу назвали диверсію найманців з РФ. За даними охорони, над військовим арсеналом літав беспілотник. Порушили кримінальну справу за статтею диверсія.

Маріуполь

22 вересня 2017 року біля села Малоянісоль згорів тимчасовий артилерійський склад. Вогонь на військові склади перекинувся із сільськогосподарських полів, розташованих неподалік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Маріуполя загорівся військовий склад: лунають вибухи

Працівників складу та жителів села евакуювали. Вогонь загасили наступного дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка повідомили про "дивний звук" перед вибухами на артскладах

У Калинівці на Вінниччині в результаті потрапляння снаряду згоріла школа №3, яка знаходиться в центрі міста. До згарища не пускають нікого з місцевих. Які саме наслідки пожежі - не видно. Також згоріла заправка на виїзді з міста. Її розірвало від снаряду. В місті вимкнений газ та немає світла.

Зараз ви читаєте новину «Три диверсії на військових складах за рік - де ще в Україні вибухали боєприпаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути