пʼятниця, 13 серпня 2010 07:48

Пожежу в Лозовій спричинили фосфорні міни

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Військовослужбовець тримає снаряд на технічній території 61-го арсеналу в місті Лозова Харківської області. Загалом там розкидано 41 тисячу тонн боєприпасів
Військовослужбовець тримає снаряд на технічній території 61-го арсеналу в місті Лозова Харківської області. Загалом там розкидано 41 тисячу тонн боєприпасів

6 серпня горів 61-й арсенал у Лозовій, райцентрі на Харківщині. Займання сталося на території, де раніше лунали вибухи.

— Від 40-градусної спеки загорілися фосфорні міни, — пояснив губернатор Михайло Добкін. Військову частину евакуювали. Пожежу загасили. Територію, де горіли міни, посилено охороняють. Зовні вона нагадує величезний, порослий високою травою пустир.

Два роки тому під час пожежі в Лозовій вибухи зруйнували склади з боєприпасами. Внаслідок детонації міни, снаряди та набої для гранатометів розлетілися на багато сотень метрів навколо. На полях колишнього арсеналу просто неба, у спеку й у мороз зараз лежать 41 тис. т боєприпасів. Ходити цією територією можна лише по стежках, які позначені червоними стрічками. На розмінування решти території немає грошей.

— Ситуація дуже складна. Ми не можемо зайти на це мінне поле й покосити там траву, — розводить руками міністр оборони Михайло Єжель. — Під час спеки вона висохла, стоїть, як порох. Достатньо сірника, і все спалахне.

На Харківському бронетанковому ремонтному заводі виготовили спеціальний пожежний танк для військових арсеналів.

— Узяли за основу сучасний український танк Т-64. У нього броня, водомет нагорі, який розпилює воду на 100 метрів. Дистанційне управління доробляємо. Керувати ним можна буде на відстані 5 кілометрів. Події в Лозовій і Новобогданівці показали: для таких ситуацій потрібна принципово нова техніка, — каже головний конструктор заводу Микола Степанов. — Усе, що було раніше — то діжки на гусеницях. Вони одразу ж підірвалися й згоріли на мінних полях.

11 серпня через спеку в Лозовій припинили вивозити боєприпаси зі вцілілих складів. Раніше їх вивозили утилізовувати в Київ та Шостку.

До кінця серпня з військового містечка мають відселити 45 сімей військовослужбовців та військових пенсіонерів. Вони живуть за 300 м від арсеналу.

— Ми й віримо, й ні, що це станеться. Два роки живемо в напівзруйнованих квартирах. Нічого не можемо добитися, — каже колишній головний інженер частини Олександр Заїка.

— Відселимо, — каже губернатор Михайло Добкін. — Є новий будинок у Лозовій. Там купимо 38 квартир. Для інших будемо шукати житло на вторинному ринку або пропонувати їхати до інших регіонів.

Через вибухи в Лозовій 2008 року згоріли кілька приватних будинків, ушкодило чотири школи і три дитсадки. За межі 3-кілометрової зони тоді вивели 4600 людей.

Зараз ви читаєте новину «Пожежу в Лозовій спричинили фосфорні міни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути